A parlamentben firtatják a katonai titkosszolgák leváltását

2013.07.10. 13:57
Az elmúlt hetekben felmentették a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat több operatív tisztjét, köztük Horváth József vezérőrnagyot, a szolgálat főigazgató-helyettesét. A hivatalos indoklás szerint szerint az egykori UD-s titkosszolgának csak a szerződése járt le.

Május közepén egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy Horváth József vezérőrnagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából.

A szolgálatnál zajló felderítő munkák, operatív megfigyelések két irányítójának elbocsátása alig kapott figyelmet a sajtóban, mivel a hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt.

Ezt a választ ismételte meg Hende Csaba a parlament nemzetbiztonsági bizottságában június közepén tartott meghallgatásakor is.

A minisztertől a bizottság ellenzéki tagjai érdeklődtek arról, hogy mi folyik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, ahol az összevonások után már hírszerzéssel és az ország határain belüli elhárítással, titkosszolgálati tevékenységgel is foglalkoznak. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő külön megkérdezte azt is, hogy mi volt a valódi oka a legbizalmibb munkakörben dolgozó tábornok felmentésének.

Az ellenzék különösen azért vonta kétségbe a tábornok felmentésének hivatalos magyarázatát, mert a vele egyidőben eltávolított műveleti igazgató esetében olyan „szakmai okokra” hivatkoztak, amelynek részletei az ügy titkos jellege miatt nem közölhetőek.

Az Index korábbi értesüléseivel ellentétben a titkosszolgálati vezetőjének távozása nem állt összefüggésben azzal, hogy valakik lehallgathatták Hende Csaba honvédelmi miniszter telefonját.

A cikkben megalapozatlanul állítottuk, illetve keltettük azt a látszatot, hogy Horváth Józsefnek azért kellett távoznia a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat operatív főigazgató-helyettesi tisztségéből, mert bármi köze lenne a miniszter állítóglagos megfigyeléséhez.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Horváth József nem vett részt ilyen megfigyelésben, és nem is tudott róla, hogy ilyen megfigyelés történt volna.