Vilmos
21 °C
33 °C

A katolikusok rémálmán is túltesz a trafikbiznisz

2013.07.11. 16:06

Legrosszabb rémálmainkban sem képzeltük, hogy dohánybolt verhet tanyát egy egyházi tulajdonú épületben – írja legutóbbi számában az Új Ember katolikus hetilap.

Az újság szerkesztőségi cikkben számol be arról, hogy a Ferenciek terén a kegytárgybolt melletti helyiségben alakították ki a belváros egyik új dohányboltját.

Az épület a ferences rend tulajdonában van, és korábban az Ecclesia Szövetkezet boltjaként funkcionált. A forgalom azonban vélhetőleg nem volt elég ahhoz, hogy a vallási tárgyú kereskedelmi profilt fenntartsák, ezért a rend egy ideje étteremtulajdonosokkal és élelmiszerüzlet-lánccal is tárgyalt az üzlethelyiség hasznosításáról.

20130711 141504

Az Új Ember szerint viszont a végső döntés minden korábbi tervnél rosszabb. „Az egész koncepció hibás” – írja a lap, és hozzáteszi: „különös, hogy egy nagy hagyományú rend, ahelyett, hogy élne a belvárosban való jelenlét előnyeivel, és evangelizációs célnak szentelné Budapest egyik legközpontibb terén, a templomtól néhány méterre lévő ingatlanát, azt élelmiszerek árusítására adja bérbe. De az már végképp elfogadhatatlan, hogy a dohánybizniszt sem tartja távol magától.”

A dohánybolt ajtaja egyébként továbbra is őrzi az Ecclesia kezdőbetűjét, a bejárat fölül azonban már leszerelték a kovácsolt vasból készült oltáriszentség szimbólumot.

Közben Budán utcai grafitik formájában jelentek meg a népi nemtetszés-nyilvánítások az új trafikok környékén. A Fillér utcai bolt előtt olvasható felirat szerint : „Itt hamarosan föld nyílik.”