Kisgyerekre borította a tetőt a vihar

2013.07.11. 18:06 Módosítva: 2013.07.11. 23:38

Több helyen is károkat okozott a csütörtök délutáni vihar, a katasztrófavédelmet és a tűzoltókat közel száz helyre riasztották. Tetőket bontott meg a vihar, egy kisgyerek megsérült, több helyen késtek a vonatok.

Miskolcon az utakon is állt a víz, az autók nehezen tudtak mozogni, akkora eső esett, írja a boon.hu. A tűzoltók folyamatosan szivattyúztak több utcában, köztük a főutcán is. A megyeszékhelyen a helyenként borsónyi nagyságú jéggel kísért heves esőzés csaknem egy óráig tartott.

A viharban leszakadt a felsővezeték Tarcal és Tokaj között, ezért a miskolci vonatok késéssel közlekedtek. Görögszállás és Rakamaz között pedig fa dőlt a sínekre, így ezeken a szakaszokon vonatok helyett pótlóbuszok szállították az utasokat.

Heves vihar csapott le Orosházára kora délután, néhány perc alatt 35-50 milliméter csapadék hullott le, egy része jégeső formájában. A városban átmenetileg megbénult a forgalom, a katasztrófavédelem központi ügyeletére 23 káreseményről érkezett jelentés. A vihar fákat döntött ki, ágakat szaggatott le több helyen is.

Szegeden egy óra alatt 29-ről 19 fokra hűlt a levegő, miközben hatalmas eső is a városra zúdult, írja a delmagyar.hu. Fél óra alatt 10-30 milliméter eső esett. A városban egyébként éppen a zivatar közben üzemelték be újra a hetek óta nem működő szökőkutat.

Összességében ötven riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez a vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, főleg Miskolcon, Tokajban, Tarcalon és Tiszakeszin pusztított a vihar. A szél házak tetőszerkezetét bontotta meg, illetve a lezúduló víz betört a pincékbe, épületekbe. Senki sem sérült meg, de összesen 11 embert ki kellett költöztetni megrongálódott otthonából.

Egy óra alatt több mint ötven segélykérés érkezett a vihar okozta károk miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A tűzoltókat főként lakóházakban keletkezett károkhoz, fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz riasztották a vihar utáni első órában. Az érintett házaknál tűzfalakat bontott meg az erős szél, de senkit nem kellett kiköltöztetni.

Tiszabercelen egy lakóház mennyezete is leszakadt, egy gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett.  Az erős szél a tiszabercelin kívül 25 lakást rongált meg a megyében, tetőket bontott meg, tűzfalakat borított ki, illetve kéményeket rongált. További tíz esetben a viharban kidőlt fák miatt kerültek veszélybe lakóházak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) délben adott ki másodfokú riasztást a heves zivatarok miatt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségére. Ezzel együtt az ország keleti felének nagy részén, valamint Baranya és Somogy megye több térségében elsőfokú riasztás van érvényben a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. Zivatarokra legtovább – előreláthatólag az éjjeli, esetleg péntek kora hajnali órákig – az ország északkeleti harmadában lehet számítani.

A hétvégén is lesznek záporok

A hétvégén is lesznek záporok, helyenként heves zivatarok, komoly lehűlés azonban nem várható, a maximumhőmérséklet 24-28 fok között alakul, áll az OMSZ előrejelzésében.

Pénteken napos, gomolyfelhős idő valószínű, elsősorban északkeleten várható zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél élénk, főként a Dunántúl északi felén és a főváros térségében gyakran erős lesz. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul, napközben 24-28 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Északkeleten lehet néhol zápor. Az északnyugati szél elsősorban a középső országrészben erősödhet meg többfelé. A minimumhőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 24 és 28 fok között alakulnak.

Vasárnap napos és erősen felhős időszakok váltakoznak. Helyenként északkeleten alakulhat ki zápor, a szél főként a középső területeken erősödhet meg. A leghidegebb órákban 11 és 16 fok körül, napközben 24-28 fok közötti hőmérséklet várható.