Fizetésemelést kapott Kerényi Imre

2013.07.11. 11:28

Két miniszterelnöki biztos és tizenegy miniszterelnöki megbízott dolgozik jelenleg a kormány mellett – derül ki Semjén Zsolt kormányfő-helyettesnek egy parlamenti kérdésre adott válaszából (pdf).

Lamperth Mónika MSZP-s parlamenti képviselő kérdezte Orbán Viktor kormányfőtől, hogy mekkora díjazásban részesülnek jelenleg a miniszterelnöki biztosok és megbízottak. Semjén válasza szerdán jelent meg az Országgyűlés honlapján.

A miniszterelnöki megbízottak közül Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter keresi a legtöbbet, havi 2 millió 150 ezer forintot. Az összeg a táblázat szerint a költségátalányt is magába foglalja. Fellegi az „USA-ban létesítendő alapítványi státusszal bíró gazdasági társaság jogi, pénzügyi és szervezeti előkészítéséhez kapcsolódó feladatokért” felel. A megbízatása idén januártól szeptember végéig tart.


Havi 992 200 forint keres kulturális főtanácsadóként Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár. Szőcs mobiltelefon (Nokia E52-es készülék) használatára jogosult, munkájához egy Audi A6-ost is kapott. Hasonló díjazásban részesül a társadalmi felzárkóztatásért Hegedős Zsuzsanna, aki szintén Audi A6-ost használ.

Havi 992 200 forint keres Félegyházy Megyesy Jenő, aki a „nyugati magyarság”, „észak-amerikai kapcsolatok és ezekre vonatkozó média/PR kérdések” terén lát el főtanácsadói feladatokat. Tellér Gyula havi 600 ezer forintért „a kormánypolitika társadalomelméleti háttere, hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetülete” terén ad tanácsokat.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottként a „tudatos nemzeti gondolkodás megalapozásért” felel. Kerényit 2011. májusában nevezték ki, előbb havi 375 ezer forintot, idén júniustól már 600 ezer forintit keres. Szintén kap telefont, illetve egy VW Passotot. Granasztói György a Magyar Corvin-lánc iroda vezetőjeként szint 600 ezer forintot keres.

Több miniszterelnöki megbízott viszont nem kap pénzt. Molnár Ágnes a fejlesztéspolitikáról, Révészé Máriusz a családokat érintő ügyekről, Vincze P. Márton pedig a normafai sportcentrumról, Kassai Attila a bányák újranyitásáról ad ingyen tanácsokat a kormánynak. Kassai pénzt nem kap, de mobiltelefonhasználatra (Nokia E90-es készülék) és havi 88 ezer forintos lakásfenntartási térítésre jogosult.

Giró-Szász András a kormányszóvivői feladatokat, Halasi Tibor a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzését látja el miniszterelnöki biztosként. Mindketten havi 997 200 forintot keresnek.