Gyurcsányék 0,4 százalékon hasítanak

2013.07.11. 14:15 Módosítva: 2013.07.11. 14:23

A választásra jogosultak 32 százaléka tartozik a kormánypártok, 21 százaléka az összefogásra kész baloldali pártok, 11 százaléka pedig a Jobbik táborába. A Demokratikus Koalíció (DK) jelentősége pedig egyre csökken, a választók 0,4 százaléka támogatja - állapította meg a Nézőpont Intézet.

A Nézőpont Intézet szerint a körvonalazódó baloldali összefogás kedvező hatása egyelőre nem mutatkozik sem az MSZP, sem az Együtt-PM támogatottsági mutatóiban, hiszen az előbbi szimpátiaindexe 11, az utóbbié pedig 10 százalékos.

A Bajnai Gordon vezette Együtt-PM támogatottsága az utóbbi időben stabilizálódni látszik, ami potenciális szövetségesével szemben is javíthatja pozícióját a választási együttműködésről szóló alkufolyamatban.

A Nézőpont megállapítása szerint a DK jelentősége egyre csökken, "már annyian sem támogatják, hogy a kerekítés szabályai szerint a választásra jogosultak körében egyszázalékosként bemutatható legyen". Ezer megkérdezettből mindössze négyen vallották magukat a DK hívének - tették hozzá.

Az intézet elemzése szerint az LMP jelenleg a parlamentbe jutási küszöb alatti eredményre számíthat a szavazatok 4 százalékával, igaz, ezen az ősszel visszaálló önálló frakció sokat segíthet.

Noha a Jobbiknak nem kell aggódnia bejutása miatt, változatlan, 11 százalékos népszerűsége azt jelzi, hogy a földtörvény körüli vitát nem sikerült szavazatokra váltania - írták.

A Nézőpont Intézet hangsúlyozta: összességében a politikai verseny stabilizálódása figyelhető meg, és a kormányzó Fidesz-KDNP népszerűsége is alapvetően változatlan, csak hibahatáron belül mozog több mint két éve. Jelenleg minden harmadik válaszoló Fidesz-szimpatizáns (32 százalék).

A felnőtt magyar lakosság 62 százaléka venne részt egy most vasárnap tartandó választáson. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 8 százaléka biztosan nem szavazna, 13,6 százalékuk bizonytalan, 8 százalékuk pedig a "kormányváltó bizonytalan" kategóriába sorolta magát.

Az intézet a felmérést a Heti Válasz megbízásából készítette, július 1-4. között. Ezer embert kérdeztek meg nem és kor szerint régiónként, településtípus és iskolai végzettség szerint pedig országosan reprezentatív mintán.  • Hírek
  • Hírek