Nem csinálhatunk közfürdőt gumimedencéből

2013.07.11. 15:26

Az áruházakban vásárolt felfújható, vagy keményfalú medencéknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük, és általában kizárólag otthoni, családi alkalmazásra szabad használni őket – hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ. Az ilyen, boltokban is kapható medencék ugyanis műszaki kialakításuk miatt alkalmatlanok közcélú felhasználásra, írták.

Az ÁNTSZ közleményéből kiderül, az elsősorban az óvodáknak szól, amelyek a nyári melegben felfújható, illetve keményfalú medencékben hűsítik a gyerekeket. Ezek használata azonban közegészségügyi kockázatot jelent, egyrészt a gyerek, másrészt a magas létszámok miatt. Ráadásul a gyerekek életkorukból adódóan érzékenyebbek a fertőzésekre.

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló rendelet értelmében a közfürdők medencéit vízforgató berendezéssel kell felszerelni, néhány – elsősorban a gyógymedencékre vonatkozó – kivételtől eltekintve. Emellett az ilyen medencék fenntartására, üzemeltetésére, és a víz minőségére is részletes szakmai előírások vonatkoznak.

Ha a közegészségügyi felügyelők rossz gyakorlattal találkoznak, akkor felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik. Azonban hamis az az interneten több helyen megjelent információ, amely szerint emiatt egy Baranya megyei óvónőt százezer forintra büntettek – írta a hatóság, amely a medencei fürdőzés helyett a napi többszöri langyos vizes zuhanyzást, és párakapuk alkalmazását javasolja.