Leszedette náci tetoválásait a kaposvári zsidó temető megrongálója

2013.07.11. 14:04 Módosítva: 2013.07.11. 14:04

Börtönbüntetésre ítélte, de pártfogói felügyelet mellett próbára bocsátotta a kaposvári zsidó temető síremlékeit egy éve megrongáló két huszonéves férfit a Kaposvári Járásbíróság csütörtökön meghozott nem jogerős ítéletében. A bíróság a vádlottakat társtettesként bűnösnek mondta ki kulturális javak körébe tartozó, temetőben, halott emlékére épített emlékmű megrongálásában.

A két férfi részegen 59 sírt döntött le, kilencet nem lehetett helyreállítani. Az egy baráti társaságba tartozó vádlottak korábban nemzetiszocialistának vallották magukat, elismerték bűnösségüket. Az elsőrendű vádlott hirtelen felindultsággal, a másodrendű erősen ittas állapotával magyarázta, hogy a közeli szórakozóhelyről éjjel hazafelé indulva bemásztak a temetőbe és ledöntötték a sírköveket.

A felkért szakértő szerint a vádlottak a temető legértékesebb részét rongálták meg. A 19. század végi, 20. század eleji síremlékekben okozott kár - az eszmei és erkölcsi értéken túl - meghaladta az ötmillió forintot.

A 24 éves elsőrendű vádlottat halmazati büntetésként két év börtönre ítélte, letöltését öt év próbaidőre felfüggesztette a járásbíróság. A 23 éves másodrendű vádlottat másfél év börtönre ítélték, négy év próbára bocsátással.

A bíróság a vádlottakat egyetemlegesen 106 400 forint, az elsőrendű vádlottat további 187 858 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Nála megszüntették az előzetes letartóztatást, amelyet egy hónappal ezelőtt azért rendeltek el. A korábban tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt próbára bocsátott férfi ugyanis a próbaidő alatt követte el a sírrongálást, és egy korábbi kitűzött tárgyalási napon nem jelent meg a bíróságon.

Az elsőrendű vádlott a bíróságon azt állította, átértékelte eddigi életét, bocsánatot kért a bíróságon tanúként meghallgatott Róna Lászlótól, a kaposvári zsidó hitközség elnökétől. Közölte azt is, hogy szakított azzal a csoporttal, amellyel korábban kapcsolatot tartott, és belátta, hogy faji és vallási alapon senkit sem lehet kirekeszteni. Ennek bizonyításául szerette volna megmutatni, hogy leszedette magáról a négy náci jelképet ábrázoló tetoválását, de a bíró ettől eltekintett.

A másodrendű vádlott már korábban bocsánatot kért a történtek miatt. Mint elmondta, munkát vállalt és vállal a jövőben is a temető gondozásában. A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását és azt, hogy megbánást tanúsítottak. Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy ittasan, társtettesként követték el a bűncselekményt.

A megrongált sírok többségét a Somogy megyei temetkezési vállalat és helyi, valamint környékbeli sírkövesek ingyen helyreállították, ezért a hitközség nem kér kártérítést a rongálóktól. A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet, az ügyész letöltendő börtönbüntetést kérve a Kaposvári Törvényszékhez fellebbezett.