Hírtolvajt fogtak a Miskolcon

2013.07.12. 12:15

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hírtolvajnak nevezi azt a 47 éves férfit, akit "lopás vétség elkövetésével gyanúsítottak", és aki a kihallgatás során elismerte, hogy Miskolcon több lépcsőházban kilopta a postaládákból a megyei lapokat. A lopott újságokat aztán eladta.

A rendőrök eredetileg ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, majd "az ügyben végrehajtott adatgyűjtés eredményeként körvonalazódott előttük", hogy a tettes a 47 éves K. István lehet. Június 25-én elfogták a férfit, aki aztán beismerő vallomást tett. Több mint kétszáz olyan postaládát mutatott meg a rendőröknek, amelyekből az elmúlt másfél évben napilapot lopott.

A nyomtatott sajtó nemcsak Magyarországon, de külföldön is komoly kihívásokkal küzd: az okostelefonok és tabletek megjelenésével tovább nőtt a híreket elsősorban az interneten fogyasztók köre. A Pew Research Council kutatása szerint az amerikaiak 40 százaléka az internetről tájékozódik (összehasonlításképp: az okostelefont használó emberek aránya 45 százalékon áll), és a Time magazin eladásainak száma csak 2012-ben 27 százalékot esett.