Feljelentés trafik-ügyben

2013.07.14. 14:36

A kormányzat ki akarja cselezni a közérdekű adatok megismerhetőségét, ezért „menekülőre fogta", és a perek megindítása után gyorsan próbál megszabadulni a vesztes pályázati ajánlatoktól, mondta Schiffer András, az LMP társelnöke vasárnap.

Küldje az Indexnek!

Amennyiben Ön is eredménytelenül pályázott a trafiktenderen, kérjük pályázati anyagát bontatlanul küldje el nekünk az alábbi címre: 1033 Budapest, Flórián tér 1.,
I. emelet, Index szerkesztősége.

Schiffer bejelentette, hogy pártja az ügyészséghez fordul a vesztes trafikpályázatok visszaküldése miatt, mert szerintük ez a közérdekű adatokkal való visszaélés, amit a büntető törvénykönyv tilt. Azt várják a legfőbb ügyésztől, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot.

Megszegi saját szavát az állam

Annak ellenére küldeti vissza az állami dohánycéggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vesztes trafikpályázatokat az érintetteknek, hogy a pályázati dokumentáció még ennek az ellenkezőjét mondta ki. „A Kiíró a benyújtott pályázatokat nem szolgáltatja vissza sem egészben, sem részeiben” – olvasható a trafikpályázatokról szóló kiírásban (pdf), amelyet az NFM állított össze tavaly ősszel. Bár más magyarázat nem látszik, a minisztérium tagadja, hogy a botrányos pályázat nyomait akarná eltüntetni.

A vesztes pályázati anyagok visszaküldése nem általános kormányzati gyakorlat, több minisztérium is megőrzi a dokumentációkat. A trafikpályázatokon kívül a földpályázatoknál fordult elő, hogy a vesztesek pályázati anyagát visszaküldték az érintetteknek – derült ki az Indexnek küldött minisztériumi válaszokból.

A trafikbotrány kirobbanása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) koordinálásával több civil szervezet és lap (a K-Monitor, a Transparency International, az Index, az Átlátszó.hu, az Origo és a Hvg.hu) közösen közérdekű adatigényléssel fordult az állami dohánykereskedelmi céghez és az NFM-hez. Az adatigénylés a nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bíráló bizottság tagjaira vonatkozott.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április végén hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. A pályázatokon több esetben politika- és CBA-közeli vállalkozók nyertek. Több esetben pedig annak a Continental dohánygyárnak a munkatársai nyertek, akik részt vettek a trafiktörvény előkészítésében.