3 és fél év börtön lett a macskaviszályból

2013.07.15. 12:38
Az új Büntető törvénykönyvnek köszönhetően egy kicsivel jobban járt, hamarabb szabadulhat az emberölési kísérletért elítélt dunaharaszti asszony, P. F-né Marika, aki 15 centis vágást ejtett sógora nyakán. A konfliktus a sógor macskája miatt robbant ki. A bíró nem hitte el, hogy a babkarók okozták volna a sérülést.

A Budapest Környéki Törvényszéken kihirdették az ítéletet július 11-én a macska miatt kirobbant dunaharaszti viszály ügyében. A 60 éves vádlottat, P. F-né Marikát bűnösnek találták emberölés  kísérletében, és ezért 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélték, tudtuk meg a törvényszék sajtószóvivőjétől, Koszta Jánostól. (A fordulatos történet előzményeiről A macska fel lesz akasztva! c. tárgyalási tudósításunkban olvashat.)

Az ítélet kiszabásakor már az új, július elsején hatályba lépett Büntető törvénykönyvet alkalmazta a törvényszék, mert az kedvezőbb a vádlott számára, mint a régi. Ez P. F-né Marika számára azt jelenti, hogy valamivel hamarabb van esélye a szabadulásra. A régi jogszabály alapján leghamarabb a börtönbüntetése háromnegyedének a kitöltése után lehetett volna feltételesen szabadlábra bocsátani, az új Btk. alapján viszont az is elég lehet, ha csak a büntetése kétharmadát tölti ki. A különbség három és fél börtönben eltöltött hónap.

Nehezen vette tudomásul

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig elsősorban felmentés, másodsorban téves jogi minősítés és enyhítés érdekében fellebbezett. A bírósági sajtószóvivő szerint P. F-né Marika nehezen akarta tudomásul venni az ítéletet.

Számítani is lehetett rá, hogy ez így lesz, hiszen P-né Marika már a június 19-i első tárgyalásra is azzal toppant be, hogy „miért ellenem indítanak emberölési kísérletet, amikor ő akart megölni bennünket?”. A sértettre célzott ezzel, P. Lászlóra, aki a sógora, és akinek a macskája miatt kipattant a konfliktus, ami azzal végződött, hogy László nyakán egy 15 centiméter hosszú vágás keletkezett, és csak a jó szerencséjének köszönheti, hogy nem került az életébe.

Ahogy megírtuk, a vádirat szerint az egész az ügy azzal kezdődött, hogy P-né Marika fenyegetőzött: „ha a sértett cicája megint lopni fog a kutyájának az ételéből, akkor fel fogja akasztani a cicát”. Ezután pár nappal, 2011. október 6-én László arra ment haza, hogy a macskája az oldalán fekszik a lépcsőn, „mind a négy kis tappancsa megégve, a hasa szőre megégve, és nagyon keservesen nyávog”.

Nem a babkarók voltak

Lászlót nagyon felzaklatta az eset. Egyből a sógornőjére gyanakodott, és hiába ment át kicsit megnyugodni a közeli Hangulat sörözőbe, csak azt érte el, hogy közepes fokban alkoholos befolyásoltság alá került, és egyre idegesebb lett. Amikor hazaért a sógornőjékkel közös telekre, felkapott egy 41 centis sárga vascsövet, és elindult számon kérni Marikát. A gyanúját nem altatta el az asszony tagadása, mert – ahogy magyarázta a bírónak  – „ott volt az a gúnyos vigyor az arcán”.

A bíróságon minden szereplő másképp mesélte a történteket. Marika szerint például László megütötte őt a vascsővel, és mindketten beestek a veteményesbe, a babkarók közé. Arról próbálta meggyőzni a bírót, hogy nem ő tehet László nyaksérüléséről. Ő a babkarókban, a férje állítólagos üvegcserepekben vélte megtalálni a 15 centis vágás okozóit. László viszont azt adta elő, hogy sógornője a házból kihozott egy bicskát, és a lépcsőn lefelé lépve lendületből szúrt és vágott.

A törvényszék ennek a verziónak adott hitelt. A bíró ráadásul úgy ítélte meg, hogy a vádlott személyiségzavara, valamint hangulati nyomottsággal járó ideggyengeségi tünetegyüttese beszámítási képességet korlátozó tényezőként nem értékelhető.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport