Kimentek a minisztériumból a tüntetőkhöz

2013.07.15. 16:57
Megint tüntettek az Emberi Erőforrás Minisztériuma előtt a tartósan beteg gyerekek anyukái, akiktől egy rendelet áprilistól megvonta az emelt összegű családi pótlékot. Az egészségpolitikai főosztályvezető kiment a szülőkhöz és tárgyalni hívta őket, de csak később állapodnak meg róla, hogy konkrétan mikor beszélgetnek. A rendeletet azért hozták, hogy véget vessenek a visszaéléseknek, de sok igazi beteg gyerek is bajba került miatta.

Kiment a tüntetőkhöz az Emberi Erőforrások Minisztériumából Horváth Ildikó egészségügyi főosztályvezető, és abban állapodtak meg, később egyeztetnek arról, hogy mikor tárgyalnak. Azért nincs még konkrét időpont, mert az anyukákat meglepte az ajánlat: azt mondják, nem tudnak hirtelen, felkészülés nélkül felmenni egy terembe tárgyalni, ráadásul a főosztályvezető egy olyan megbeszélésre hívta volna be őket, aminek nincs igazán köze az ő problémáikhoz.

Horváth Ildikó egészségügyi főosztályvezető a tüntetés előtt arról beszélt az Indexnek, hogy már többször felajánlották a tüntető anyukáknak, hogy tárgyalnának velük, legutóbb például ma délelőtt is várták volna őket.

Nemzeti Taigetosz

A tüntetésre az anyukák gyerekeiket is magukkal vitték, akik üzeneteket hagytak a minisztérium előtti aszfalton. Ezek között volt tárgyszerű („Itt vagyunk”), túlzó-drámai („nem félni, élni akarunk”), és kikacsintós is („beteg gyerek, nem színház”) – utóbbi arra utalt, hogy az anyukák szerint a minisztérium azzal vádolja a gyerekeket, hogy szimulálnak. Egy anyukánál tábla volt, rajta felirat: „Nem a nemzeti Taigetoszra”. A gyerekek egyébként egészen jól érezték magukat: a szülők sok színes játékot hoztak, a krétázáson kívül volt buborékfújás és csúszdázás is.

A minisztérium előtt nem gyűlt össze túl nagy tömeg: 20-30 anyuka és gyerek játszott az aszfalton.

Horváth Ildikó főosztályvezető a tüntetés kezdete után nem sokkal kiment hozzájuk és meghallgatta az anyukák kívánságait. Gilicze Márta, az anyukák vezetője szerint azonban valódi válaszokat nem adott nekik, inkább csak elbeszélt mellettük.

Ezután ajánlották fel az anyukáknak, hogy feljöhetnek arra a szakmai megbeszélésre, amin a minisztérium pulmonológus gyermekgyógyászokkal beszélget egy tüdőbetegségről: az asztma is ilyen, úgyhogy itt megbeszélhetik, hogy szerintük mi számít súlyos asztmának. Ez fontos pontja a minisztérium és az anyukák közötti vitának: sok családtól azért vonták meg az emelt összegű pótlékot, mert a gyermekük betegsége „nem elég súlyos”, vagyis a minisztérium szerint nem jelent olyan terhet, amelyet külön támogatni kéne. Az anyukák szerint viszont ennek nem lett volna sok értelme, mert itt nem orvosi, hanem társadalmi kérdésről van szó. Végül abban maradtak, hogy később időpontot egyeztetnek és tárgyalnak.

Ki akarták szűrni a potyázókat

Az anyukák azért tüntettek már másodszor a minisztérium épülete előtt, mert áprilisban életbe lépett egy rendelet, mely leszűkítette azoknak a tartósan beteg (pl. asztmás, epilepsziás, figyelemzavaros) gyerekeknek a körét, akiknek a családja jogosult az emelt szintű családi pótlékra.

A tüntetés előtt Horváth Ildikó elismételte az Indexnek, hogy a rendeletmódosítással az volt a céljuk, hogy kiszűrjék azokat, akik elsősorban anyagi előnyt várnak az emelt összegű családi pótlékból. Ezzel arra gondolt, hogy a 60 ezer emelt szintű pótlékot kapó családból mindössze 15 ezer vált ki rendszeresen gyógyszert.

Az Index viszont három hete több olyan anyukával is beszélt, akiknek valóban beteg a gyerekük, a gyógyszerköltség előteremtése komoly nehézséget okoz, és mégsem kapták meg az emelt összegű családi pótlékot az április óta életben lévő új rendszerben.

Horváth Ildikó az Indexnek azt mondta, bár várják tárgyalni az anyukákat, alapvetően úgy gondolják, hogy a jelenlegi szabályozás jobb mint az előző, és azt semmiképp nem szeretnék visszaállítani. Ennek ellenére, ahogy eddig is, ezután is készek pontosítani a rendeletet: utoljára például áprilisban, a gerincbetegségekről szóló részt módosították.

A nagyobb összegű családi pótlék általában csak 10 ezer forinttal magasabb a simánál, de jár vele egy csomó juttatás és kedvezmény is. Az Index 25-én részletes riportot közölt, melyben bemutattunk két anyukát, akiktől elvették a családi pótlékot, és írtunk arról is, mit gondol minderről a minisztérium.