Újabb félmillárdot tolnak a mindennapos testnevelésbe

2013.07.16. 16:38
A tavalyi 500 után újabb 500 millió forint jut az általános iskolák alsó tagozatán oktató tanítók és testnevelők továbbképzésére. A Kölyökatlétika-programot fogják megtanulni, ami arra jó, hogy a mindennapos testnevelésóra a gyerekeknek minél hasznosabb és élvezetesebb legyen.

A félmilliárd forintból a tavalyi ezer után ismét ezer tanító és testnevelő tanár vehet részt a Kölyökatlétika-programmal kapcsolatos továbbképzésen, mondta keddi, közös sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa köznevelési és Simicskó István sportért felelős államtitkár.

A Kölyökatlétika-programot a Magyar Atlétikai Szövetség dolgozta ki, és az a lényege, hogy a gyerekek az atlétikai számokon keresztül élményalapon mozogjanak. Az ötnapos képzésen sorversenyek, játékos atlétikai feladatok tanítását sajátíthatják el a résztvevők.

Egri Gyula, a Pest Megyei Diáksport Szövetség elnöke jó ötletnek tartja a programot, véleménye szerint a korábbi gyakorlathoz képest valóban ráfér a tanítókra, hogy szervezett szakképzés keretein belül fejlesszék a testnevelésórák tanterveit. „Az általános iskolai tanítók testnevelésórái gyakran nem jelentenek elegendő ingert az 1-3. osztályos gyerekeknek, így aztán felső osztályba meglehetősen gyengén érkeznek” – fogalmazott.

Hoffmann Rózsa szerint ez a továbbképzés azért is fontos, hogy a nevelési-oktatási intézmények zökkenőmentesen eleget tehessenek az új kerettantervnek, amely kötelezően előírja kölyökatlétikai mozgásformák tanítását.

Megkérdeztünk két általános iskolai tanítót, akik szintén jó ötletnek tartják a tanítók testnevelési továbbképzését, de kétségeiknek is hangot adtak. „Aki a tanítóképzőn nem tanult meg bukfencezni, megfelelően bemutatni egy gyakorlatot, vagy kiadni egy olyan feladatot, hogy bóják között szaladgáljanak gyerekek, és nincs affinitása vagy megfelelő fizikuma, annak teljesen felesleges a továbbképzés. De alapvetően szerintem minden tanítóra ráférne” – mondta egyikük. A másik tanító szerint a mindennapos testnevelés bevezetése kevésbé tartalmi, mint inkább mennyiségi kérdés, amelyen keresztül alsóban elsősorban a tanmenet megszerkesztése változik. „Mivel eddig is volt testnevelési tanterv, inkább csak az a kérdés, hogy tavaly szeptember óta kötelező plusz két órán a mozgásnak mely ágát helyezzük előtérbe” – mondta.

Ahogy korábban megírtuk, 2012 szeptemberétől az elsős, ötödikes és kilencedikes diákoknak minden nap van testnevelésórája. A kormány egészségesebb, ügyesen mozgó és nagy akaraterővel bíró gyerekekre számít a mindennapos testnevelésórák bevezetésével, de sok iskolában terhet jelent az újítás. A legtöbb gondot a helyszűke, a mosakodási lehetőségek és a tornatermek hiánya okozhatja.