Kommunista párttagkönyvek hevernek a Köztársaság téren

2013.07.17. 18:37

„Szigorúan bizalmas” jelzéssel ellátott egykori pártstatisztikák és személyes adatokat tartalmazó tagsági könyvek befotózott filmtekercsei is maradtak a szocialista párt öt éve elhagyott székházában, a két éve Köztásaságról II. János Pál pápára átnevezett téren. Az MDP, az MSZMP és az MSZP vezetőinek dokumentumait őrző irattárban talált anyagok történelmi jelentőséggel bírhatnak, „ottfelejtésük” adatvédelmi és jogi aggályokat vet fel – írja az épületben videóriportot készítő Átlátszó.hu.

Az Átlátszónak nyilatkozó Mink András történész, az OSA Archívum munkatársa szerint a most talált anyag önmagában is értékes, de mivel bizonyos évtizedek adatai hiányoznak belőle, ezért az az érzése, „mintha a szocialista párt kifejezetten magánál akarta volna tartani” ezeket a személyes adatokat is tartalmazó dokumentumokat.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy az MSZMP iratainak többsége a rendszerváltás után a Magyar Országos levéltárba került, viszont szerintük a „székházban hagyott több tízezer személyes adatot tartalmazó tekercsek kezelése viszont az utódpárt MSZP felelőssége lett volna”. A székházat a videó tanúsága szerint nem őrzik, amit az is alátámaszt, hogy az épületbe télen hajléktalanok költöztek be, valamint színesfém tolvajok is tovább bontották a maradványokat. Mindebből következik, hogy az elmúlt hónapokban az egykori párttagok személyes adataihoz is gyakorlatilag bárki könnyen hozzáférhetett.

Az MSZP kérdésesnek látja

Az ügyben megkerestük Török Zsoltot, a Magyar Szocialista Párt szóvivőjét, aki az Indexnek elmondta: ugyan nem szakértője a témának, ezért csak kérdéseket tud feltenni, de szerinte „aggályos, hogy szabad-e más tulajdonába bemenni, és onnan iratokat elvinni”, ahogyan azt az Átlátszó videóriportjában tették. A szóvivő szerint az is elképzelhető, hogy a a dokumentumok megmutatásával az Átlátszó élt vissza személyes adatokkal. Török Zsolt emlékeztetett: a párt a Kötársaság téri ingatlant 2007-ben eladta, azóta magántulajdonban van. A székház kiürítését az előző pártvezetés koordinálta, ő nem is dolgozott már az épületben, ezért az ügyben nem illetékes nyilatkozatot tenni – mondta.

Török Zsolt
Török Zsolt
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Török ugyanakkor nem érti, miért, „milyen megrendelésre” jelent meg éppen most az Átlátszó oldalán a videó, mivel az szerinte korábban, februárban készült – erre a videón szereplők ruházatából következtetett. A szóvivő ugyanakkor nem kívánta kommentálni, hogy az MSZP utódpártként miért nem gondoskodott a dokumentumok biztonságos elhelyezéséről, ahogy azt sem, milyen kiválasztási módszer szerin maradhattak éppen az Átlátszó által talált adatok az egykori Köztársaság téri pártszékházban.