Medián: Nőtt a Fidesz támogatottsága

2013.07.17. 18:34

A Medián legfrissebb kutatása szerint több mint másfél év után ismét 30 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül. A többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát.

A Medián július 5-9. között végzett reprezentatív felmérésének eredménye szerint a választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, és május óta 50 százalékról 45 százalékra süllyedt a magukat biztosan szavazóknak mondók aránya.

A biztosan szavazók körében továbbra is meghatározó a Fidesz fölénye: 46 százalékukkal szemben az MSZP 20 százalékot, a Jobbik 14 százalékot, az Együtt-PM pedig 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal szorulna ki a parlamentből.

A kutatás szerint egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével.

A választók abszolút többsége, 52 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be. A Medián szerint azonban ezen csoport erősen megosztott, 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk pedig Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak. A miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb: 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják fontos politikai szerepben.

A felmérés szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt, míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetőjének népszerűsége 34 százalék.

Az Ipsos felmérése szerint a Fideszt a választókorú népesség 25, az MSZP-t 15 százaléka támogatja. A többség az Ipsos szerint is kormányváltást szeretne, de 62 százalék elégedetlen az ellenzékkel.

Az Ipsos 9 százalékra teszi az aktív bizonytalanok arányát, azaz 700 ezren hajlanak a részvételre, de nem tudják, kire szavazzanak. Több mint 600 ezren pedig passzív pártválasztók, tehát van kedvenc pártjuk, de nem akarnak voksolni.