no

Elveszik az átvert magyarok pénzét Angliában

2013.07.17. 07:49
Nagyjából kilencven magyart közvetített Angliába júniusban egy debreceni iroda, amelynek a tulajdonosa ugyanaz a férfi, akit ingatlanokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt márciusban elítéltek Angliában. A debreceni MagnumOne közvetítőn keresztül Angliába érkezők állandó munka és rendezett szállás helyett egy-egy piszkos ágyat és havi pár nap munkát kaptak. Éppen annyit dolgozhatnak, hogy a szállás díjat ki tudják fizetni. A MagnumOne mögött álló Incity Ltd. lepusztult ingatlanokat tölt fel dolgozni vágyó, kiszolgáltatott magyar és kelet-európai bérlőkkel.

A neve elhallgatását kérő huszonéves F. a múlt heti cikkünkben bemutatott és pórul járt Jánoshoz hasonlóan a debreceni MagnumOne munkaközvetítő irodán keresztül, júniusban utazott az angliai Wolverhamptonba dolgozni. Állandó, bejelentett mezőgazdasági munkát, kétágyas, interneteléréssel rendelkező szobát és a brit minimálbért (6.29 angol font/óra) ígértek neki. Ezzel szemben rettenetesen lepusztult és mocskos szállásra érkezett, ahol még az előző lakók (egy litván csoport) laktak. A litvánokat az érkezéskor elszállították, négy omladozó üres fal, sokhetes mocsok maradt utánuk.

F. még mindig Wolverhamptonban van, és továbbra is reménykedik, hogy beindul a beígért állandó munka. Az ott töltött egy hónap alatt mindössze 12 napot dolgozott, azt is illegálisan, mert a cég képviselői az ígérettel és a szerződéssel ellentétben a munkavállaláshoz szükséges összes papírt sem intézték el, angolul viszont nem tud. Először szemetet szedett egy rockfesztiválon, aztán hagymát, aztán borsót egy farmon, de nem órabérben, hanem teljesítmény alapon. Eddig összesen 219 fontot keresett, amelyből a heti 50 fontos (kb. 17 ezer forintos) szállásdíjat éppen ki tudta fizetni. A szállásdíjért hetente jön a házukba egy magát nem igazoló férfi, aki üvöltözik, ha valaki nem tudja megfizetni a szállásdíj egészét.

A MagnumOne-nal júniusban Angliába közvetített nagyjából kilencven magyar szerződésében a MagnumOne az aláíró, ám a szerződés szövege az Incity Ltd.-re (egy brit Kft-re) mint együttműködő partnerre hivatkozik. „A Magnum One-nal együttműködve az Incity Ltd. (továbbiakban Ügynökség), aki szállás- és munkalehetőséget nyújt Angliában” – fogalmaz a szerződés szövege.

Angliában elítélt cégvezető

Az Incity Ltd. egy ingatlanokkal foglalkozó manchesteri vállalat, amely a brit cégadatok szerint 2010 júniusa óta aktív, ám a működő cégekkel szemben szokatlan módon az előző üzleti év végén egyetlen font készpénze sem volt. Az Incity Ltd. a Companies House cégadatbázis szerint ingatlanbérléssel és ingatlankiadással foglalkozik. A cég igazgatója ugyanaz a Jan Francek, aki a magyar károsultak kiutaztatása előtt mindössze két hónappal, 2013 áprilisában bejegyzett debreceni MagnumOne tulajdonosa is. Brit cégadatbázisok szerint pedig 2004 óta Franceknek legalább hat különböző ingatlancége volt.

Habár az Incity Ltd. bejegyzett tevékenységi körei között ez nem szerepel, a cég évek óta kínál angliai kiutaztatást, munkát és szállást magyar, szlovák, cseh, lengyel, spanyol, litván és lett munkavállalóknak. Weboldalukon nem Wolverhamptonban, hanem egy másik angliai városban, Manchesterben kecsegtetnek remek lehetőséggel.

A munkaerő-kölcsönzőket, toborzókat és ügynökségeket ellenőrző brit hivatal, a GLA (Gangmasters License Authority) szerint ezt jogosan meg is teheti. Paul Fearn, a GLA kommunikációs munkatársa azt mondta, hogy adatbázisuk szerint az Incity rendelkezik a GLA munkaadói engedélyével. Ez az engedély elvileg azt biztosítja, hogy a munkaadónak kötelessége a törvény által előírt munkáltatási előírásoknak megfelelnie.

A júniusban kiutazó magyarokkal szerződő MagnumOne-nak viszont nincsen ilyen engedélye. „Május végén Mr. Francek egy újabb engedélyt igényelt a MagnumOne Hungary vállalat részére, a kérelem elbírálása folyamatban van” – fogalmazott Fearn. Ez azt jelenti, hogy a MagnumOne hivatalosan nem közvetíthet dolgozókat az alábbi iparágakban Angliában: mezőgazdaság, kertészet, erdészet, halfeldolgozás, kagylógyűjtés, tejgazdálkodás, illetve az élelmiszerek feldolgozása és csomagolása.

A Liverpool Express című lap szerint Jan Franceket 2013 márciusában a Liverpooli Városi Bíróság ingatlancsalás miatt bűnösnek találta, és a perköltséggel együtt összesen 8000 font (kb. 2,7 millió forint) megfizetésére kötelezte. Azért büntették meg, mert az általa bérelt manchesteri lakást nyolc embernek adta ki. Angliában bejelentésre kötelezett és speciális feltételekhez kötött az olyan lakások és házak bérlése, ahol egynél több család, és legalább három személy lakik (a rendelkezés neve: House in Multiple Occupation). Francek, illetve az Incity Ltd. ennek a bejelentési kötelezettségnek 13 rendben nem tett eleget. A GLA kommunikációs munkatársa azt mondta, hogy az engedély tulajdonosainak elvileg kötelessége volna tájékoztatnia őket arról, ha peres eljárás folyik ellenük, Francek azonban ezt nem jelentette be.

Nem ez az egyetlen gyanús eset Jan Francek körül, nevére keresve a legelső magyar nyelvű találat a Magyarok Londonban weboldal fóruma, ahol már 2010 és 2012 nyarán is panaszkodtak a manchesteri magyar munkavállalók, hogy a vállalat és Francek mindenfélét ígért, aztán cserben hagyta őket a helyszínen.

Munkát ígér, de a szálláspénz kell neki

A júniusban a legújabb Francek-céggel, a MagnumOne-nal kiutaztatott magyarok kárára üzemeltetett üzlet lényege az, hogy csekély értékű, lepusztult angliai ingatlanokat vásárolnak vagy bérelnek, amelyeket angolul kevéssé beszélő magyar munkavállalókkal töltenek fel, akik az 50 ezer forintos közvetítői díjból, az egy-háromheti kaucióból, és a heti 50–100 fontos szállás-bérleti díjból tartják el a cégeket. A helyszínen heti 2-3 nap munkát szereznek a magyar munkavállalóknak, de az ebből származó jövedelem csak arra elegendő, hogy a szállásdíjat ki tudják fizetni.

Az egyik munkavállaló azt mondta, azért nem hagyja ott a mocskos, lepusztult házat, mert a fizetését mindig két hét késéssel kapja meg. Ráadásul a kint ragadt munkavállalók folyamatosan abban reménykednek, hogy beindul az ígért állandó munka, úgyhogy folyamatosan fizetik a havi 65-75 ezer forintos lakbért, ami a gyakorlatban egy ágyat jelent egy többágyas, lepusztult szobában.

Az angliai munkaközvetítéssel is foglalkozó magyar Euwork állásközvetítő iroda korábban több alkalommal is dolgozott együtt Jan Francekkel és az Incity Ltd.-vel. Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője azt mondta, hogy míg a korábbi években nem, az utóbbi időben olyan sok panaszt hallottak ügyfeleiktől az Incityről, hogy megszüntették velük az együttműködést. Ügyfeleiket Facebookon, hírlevélben is értesítették arról, hogy nem javasolják külföldi munkavállalóiknak, hogy az Incityvel próbáljanak szerencsét. Felhívásukban azt írják, hogy „a kint lévők általános véleménye szerint az Incity cég célja már nem a munkaközvetítés, hanem az üresen álló, rossz állapotú ingatlanjaik feltöltése.”

Szerettük volna megszólaltatni Jan Franceket, de nem sikerült elérnünk. Múlt héten még felvette a telefonját, akkor azt mondta, hogy korábbi irodavezetője, Ágnes volt az, aki átverte a munkavállalókat, hamis információkat mondott nekik a kinti körülményekről és lehetőségekről. A MagnumOne debreceni irodája a Halköz Üzletházban zárva tart. A múlt heti cikkünkben szereplő, pórul járt János feljelentést tett a magyar rendőrségen a MagnumOne ellen.

Rosszul járt munkavállalóként Angliában? Esetleg más külföldi országban? Írja meg tapasztalatait!  • Tippek
  • Babaváró hitel