no

Trafik híján kalákában vesznek cigit

2013.07.18. 18:58
Vannak falvak, ahol egyáltalán nem lehet dohányterméket kapni, mert egy trafik sem nyílt. A felsőpetényieknek például legalább tíz kilométert kell utazniuk a legközelebbi dohányboltig. A helyiek nem szoknak le a cigiről, inkább közösen vásárolnak be, nagyobb mennyiséget. A polgármester viszont abbahagyja a dohányzást, mert nem szeretne kilométereket utazni egy doboz cigiért. A faluban várhatóan ideiglenes dohánybolt fog nyílni.

Olyan falvakban jártunk, ahol egyáltalán nem lehet dohányterméket kapni. Az emberek kiábrándultak, de a legtöbben biztosak benne, hogy nem teszik le a cigit. Inkább összefognak és ha valaki megy a szomszédos faluba, megveszi a többieknek is a dohányt. Néhányan, például a felsőpetényi polgármester, leteszik a cigarettát, mert nem akarnak kilométereket utazni egy doboz dohányért.

Jönnek az illegális dohányföldek?

Felsőpetény, a dél-nógrádi falu trafik nélkül maradt, pedig korábban négy helyen is lehetett dohányt kapni. A 6-700 fős településen várhatóan ideiglenes trafik fog nyílni, jelenleg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. döntésére várnak. A szomszédos Bánk is trafik nélkül maradt, ez különösen most hétvégén, a Bánkitó fesztivál ideje alatt lesz problémás.

A polgármester dönt

Idén július elsején nyitottak meg az első trafikok, de az első eredmények szerint 1417 település dohánybolt nélkül maradt. Jellemzően kétezer fő alatti településekről van szó, ahol csekély a vásárlóerő. A törvényben eredetileg meghatározott 3-4 százalékos haszonkulcs mellett sok helyen nem is érte meg pályázni, mert a befektetés a várhatóan alacsony forgalom miatt nem térült volna meg. A trafiktender eredményhirdetése után viszont 250 százalékkal, tíz százalékra emelték a haszonkulcsot, ami azokon már nem segített, akik az eredeti alacsony haszonkulcs miatt nem pályáztak, de a már nyertes pályázóknak még jobb üzletté tette a trafiknyitást.

Májusban új pályázatot írtak ki a dohánybolt nélküli településekre, és a hoppon maradt, régóta dohánykereskedelemmel foglalkozó trafikosoknak is. Sok falu ennek ellenére továbbra is trafik nélkül maradt, közben felvetődött, hogy a mobilpostához hasonlóan mobiltrafik szolgálja ki a dohánybolt nélküli településeket, de ebből egyelőre nem lett semmi.

Végül az lett a megoldás, hogy a trafik nélkül maradt településeken a helyi polgármester nevezhet meg egy korábban is dohányt árusító helyet, ami ideiglenes trafikként működhet. A polgármester csak jelöl, a végső döntést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hozza meg, a kijelölés pedig legfeljebb tizenkét hónapra szólhat, vagy addig, amíg sikeres trafikpályázat nem érkezik az NDN-hez.

Az Index trafiktérképét itt találja.