Donát
-2 °C
12 °C

Melegek is szurkolhatnak családi jeggyel

2013.07.18. 09:00
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt egyezséget kötött a Háttér Társaság a Melegekért nevű jogvédő szervezet és a Magyar Labdarúgó-szövetség. A régi, diszkriminációra hivatkozva bepanaszolt szabályzatot megváltoztatták: a családi szektorba szóló kedvezményes jegyet most már azonos nemű párok is megvásárolhatják.

Egyezséggel rendeződött az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt az a panasz, amelyet a Háttér Társaság a Melegekért nevű jogvédő civil szervezet tett a Magyar Labdarúgó-szövetség ellen. Az ügyről szóló, anonimizált összefoglaló nemrég jelent meg az EBH honlapján a szexuális irányultsággal kapcsolatos ügyek között.

A Háttér azt sérelmezte még tavaly szeptemberben, hogy az MLSZ egyik határozata hátrányosan megkülönbözteti az azonos nemű párok családjait, mert ők nem vehetnek kedvezményes jegyet a családi szektorba.

Az MLSZ hivatalos értesítőjében tavaly szeptemberben jelent meg a 170/2012-es határozat, ez foglalkozik a kedvezményesen árusítható jegyekkel. Ebben az áll, hogy a családi szektorban a felnőtt férfi jegye teljes árú, női kísérője jegye térítésmentes, a gyerek jegye (maximum 3 gyerekig) 25 százalékos áron vásárolható meg. Mivel a szövegben kifejezetten férfi és nő szerepelt, a határozat alapján a férfi-férfi illetve nő-nő párok és az általuk nevelt gyerekek elestek a kedvezményes jegyvásárlás lehetőségétől.

A Háttér panasza után, miután elindult az EBH eljárása, az MLSZ módosította a szabályzatát. A felek május 28-án írták alá a végleges megállapodást, azt az EBH június végén hagyta jóvá. Az MLSZ döntése azonban már a március 3-i hivatalos értesítőben megjelent. Az új változat már nem férfiról és nőről rendelkezik, hanem „két nagykorú magyar állampolgárról”. A Háttér az ügyben közérdekű igényérvényesítőként vett részt. Úgy tudjuk, olyan konkrét ember nem volt, aki panaszt tett volna amiatt, hogy hiába próbált kedvezményes jegyet venni szivárványcsaládjának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!