Feljelentést tettek Erőss Zsolték halála miatt

2013.07.19. 06:43 Módosítva: 2013.07.19. 10:01

A Hegymászó balesetek című könyv szerzője, Neidenbach Ákos feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászó halála miatt, írja a Blikk . A Legfőbb Ügyészség július 3-án iktatta a feljelentést, amelyet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tettek. Az ügyet most a VI. és VII. kerületi ügyészség vizsgálja, de feljelentés-kiegészítést is elrendeltek, amelynek határideje 15 nap.

Neidenbach Ákos szerint kérdéses, hogy a négyfős expedícióból a vezető eleve miért nem ment fel a hegyre. A másik három emberből egy magashegyi mászásban teljesen tapasztalatlan volt, sosem mászott a többiekkel, és nem is győződtek meg ebbéli képességeiről. Szerinte Erőss Zsolt volt az egyetlen, aki a szükséges feltételeknek maximálisan megfelelt, de az ő energiája nagy részét lekötötte, hogy gyakorlatlan társára figyelt.

Erőss Zsolt és a katalán Oscar Cadiach a Kancsendzöngán
Erőss Zsolt és a katalán Oscar Cadiach a Kancsendzöngán

Annak, aki feljelentést tett, nincs magashegyi tapasztalata, és nem járt a Himalája közelében sem – mondta a Blikknek Kollár Lajos, az expedíció vezetője. Kollár szerint az expedíció hegymászásért felelős szakmai vezetője Erőss Zsolt volt, a döntéseket ő hozta a csapatban. Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda azt mondta: elvárja, hogy ha neki nincsenek kérdései a tragédiával kapcsolatban és tudomása szerint Kiss Péter családjának sincsenek –, akkor másnak se legyenek.

Korábban Kollár Lajos a 4bakancs.com -nak adott telefoninterjúban részletesen elemezte Erőss Zsolt és Kiss Péter halálnak körülményeit. Mint elmondta, Erőss nem vitt magával elég vizet a csúcsra, Kiss Péter pedig a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett, amikor visszafordult a végletekig kimerült hegymászóért. Az interjú második részében kemény kritikát fogalmazott meg a serpákról, akiknek fizettek, hogy menjenek vissza a mászókért, de ők mégsem indultak el.

Kérdések és válaszok a Kancsendzöngán történt halálesetről>>>