15 éves fiút gyanúsítanak megrontással

2013.07.20. 10:14

Megrontás miatt javasolt vádemelést egy 15 éves fiú ellen a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság: a gyanú szerint az akkor 14 éves fiú és a még 14. szülinapja előtt járó lány szexuális kapcsolatot létesített egymással - írja a police.hu.  A rendőrség akkor kezdett foglalkozni az üggyel, amikor a zalaegerszegi kórház orvosa bejelentette a rendőrségen, hogy a lány terhes.

Kihallgatásakor mindkét gyerek édesanyja azt mondta a nyomozóknak, hogy a gyerekek 2012 tavaszán ismerkedtek meg, és a szülők sem tudtak arról, hogy a fiatalok lefeküdtek egymással. A szülők elmondták azt is, hogy korábban a gyerekeket felvilágosították egy nemkívánatos terhesség kockázatairól.

Amikor a fiú ellen eljárás indult, még a régi Büntető törvénykönyv volt érvényben. Ebben a megrontásnál ez áll: aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül (...) bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az új, július elsejétől hatályos Büntető törvénykönyvben már a "szexuális visszaélés" kifejezést használják a megrontás helyett, és a definíció is változott kissé.Az új Btk-ban már van egy életkori kitétel: "az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez  (...) bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Ha a zalai fiú ügye bíróság elé kerül, ennek a törvényváltozásnak döntő szerepe lehet az ítéletben.