Gondok lehetnek a hulladékkezelésben

2013.07.20. 10:38

A kormányzat problémákra számít a hulladékkezelésben a következő hónapokban – írja a Népszabadság.

A lap a közigazgatási tárca körlevelét idézi, az önkormányzatoknak írt dokumentum szerint a hulladékkezelés több településen problémás lehet, ha nem sikerül megfelelően átállni az új közszolgáltatók belépését hozó új rendszerre.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár levelében a következő olvasható: „A 2013 végéig tartó átmeneti időszak során a jelenleg működő közszolgáltatók átalakulása, továbbá új közszolgáltatók piacra lépése várható, az új rendszerre történő átállás bizonyos önkormányzatok esetében időben elhúzódhat, amelyet az új engedélyek beszerzése tovább hátráltathat. Ezek a körülmények több önkormányzatot azonnali intézkedést eredményező döntés elé állíthatnak, ellenkező esetben a közszolgáltatás leállásával kell számolniuk.″

A lap emlékeztet: az új rendszerben csak többségi önkormányzati tulajdonú vállalkozások működhetnek majd, tevékenységüket nonprofitként kell majd végezniük. Az ellátás nélkül maradó területeken kényszerszolgáltatót jelölhetnek ki, akik más szolgáltatók eszközeit is használhatják. Súlyos közegészségügyi kockázat esetén állami szerv szállítaná el a hulladékot.

Járványveszélyt nemcsak az okozhat, ha a hulladékot nem viszik el, hanem például az árvíz sújtotta településeken felhalmozódott szemét is – a Népszabadság szerint ennek elszállítása akadozik, mert a szolgáltatók nem szívesen vállalják fel a pluszfeladatot.