nono

Megalázó, mégis megússzák

2013.07.23. 14:19 Módosítva: 2013.07.23. 14:19
2012. január elseje óta nemcsak az erkölcs, hanem a törvény is tiltja, és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a kiszolgáltatott emberek megalázását Magyarországon. Az új Btk.-tényállás címén nem indultak tömegesen büntetőeljárások, másfél év alatt mindössze három ügy akadt, miközben az interneten nagyon könnyű olyan videókat találni, amelyek ellen eredetileg a törvényi tilalmat kitalálták.

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő „aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson”. A büntetési plafon két év, ha az illető a "rábírás során ellenszolgáltatást ad vagy ígér", vagy ha felvételt készít a magát megalázó emberről, és azt a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi. 2012 óta részei a fentiek a Büntető törvénykönyvnek, azóta létezik a „kiszolgáltatott személy megalázása” önálló törvényi tényállásként.

A fideszes Kocsis Máté ötlete volt, hogy legyen ilyen. A jogász végzettségű józsefvárosi polgármester, a parlamenti rendészeti bizottság elnöke 2011 őszén nyújtott be ebben a témában módosító javaslatot egy büntetőjogi salátatörvényhez.

Az indoklásban Kocsis arról írt: „az állam által nem tolerálható”, hogy lényegében szórakozásból alázzanak meg kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, például hajléktalanokat vagy szociálisan súlyosan hátrányos helyzetben lévőket, és a „méltatlan helyzeteket” felvételeken rögzítsék. A politikus szerint „a társadalmi viszonyok megváltozása olyan újabb, káros jelenségeket hozott felszínre, amely indokolja a védelem körének kiterjesztését”.

Kocsis az indoklásban elismerte, a megalázások egy része elvben büntethető meglévő büntetőjogi tényállások alapján is. Például ha valakit rávesznek, hogy erkölcstelen dolgot tegyen, azt szankcionálni lehet „felbujtóként elkövetett közerkölcs megsértése szabálysértéseként”. Ugyanakkor a képviselő úgy látta: léteznek olyan magatartások, amelyek a meglévő büntetőjogi vagy szabálysértési tényállásokba nem illeszthetők bele, és közös elemük, hogy mások kiszolgáltatott helyzetét használják ki, az emberi méltóság sérelmét okozzák. Ezeket a helyzeteket próbálta kezelni a Btk.-módosítással.

Kocsis javaslata még az ellenzék egy részének is tetszett: 310 igen és mindössze 35 nem szavazattal fogadták el, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták. Az új tényállás 2012. január elsején hatályba is lépett.

Azóta, 2012-ben és 2013 első öt hónapjában az egész országban mindössze három darab ilyen bűncselekményt regisztráltak, azaz ennyi ügyben nyomozott a rendőrség, tudtuk meg a Belügyminisztériumtól. Volt még két feljelentés – egy Bács-Kiskun, egy pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében –, de ezeket elutasították. Az egyik feljelentésben csicskáztatásról volt szó, ki is mentek a helyszínre a rendőrök, de kiderült, hogy az állítólagos szenvedő alany köszöni, jól van.

A három, ténylegesen bűnügyként kezelt eset mindegyike 2012-ben történt, az egyik Hajdú-Bihar, a másik kettő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Szex és kutyaürülék

Törpedobálás

Van arra nemzetközi példa is, hogy törvényi tilalmat állítanak fel védendő az önmaguk megalázásába beleegyező embereket. Az 1980-as években elterjedt úgynevezett törpedobálás (midget tossing vagy dwarf tossing) lényege, hogy törpenövésű emberek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hagyják, hogy egy sajátos kocsmai mutatványhoz használják őket. A törpedobálást betiltották Kanadában, Franciaországban és Floridában is.

A Hajdú-Bihar megyei eset 2012 februárjában történt Biharkeresztesen. A Berettyóújfalui Városi Ügyészség három ember ellen emelt vádat kiszolgáltatott személy megalázásának vétsége miatt tavaly augusztus 22-én, válaszolta megkeresésünkre a megyei főügyészség szóvivője, Gellén Krisztina. Bírósági tárgyalást még nem tartottak az ügyben. A vádirat szerint a három ember közmunkán volt Biharkeresztesen, amikor arra járt az általuk fogyatékosnak ismert sértett. Anyagi ellenszolgáltatást ígértek neki a vád szerint azért, hogy nemi életéről, szexuális szokásairól beszéljen, és ezzel megalázó helyzetbe hozza magát.

A három ember egyike, akiből az elsőrendű vádlott lett, mindezt felvette a telefonjával, a felvételt elküldte több ismerősének, és közzé is tették azt egy közösségi oldalon. A vádiratban az is benne van, hogy a történtek óta többen, főként gyerekek szemtelenkednek az utcán a sértettel, aki egyébként cselekvőképességet kizáró gondokság alatt áll, tartósan, teljesen hiányzik az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége.

A két szabolcsi regisztrált bűncselekmény egyikében már bírósági ítélet is született: felfüggesztett fogházbüntetés. A megyei főügyészség szóvivője, Szilágyi László tájékoztatása szerint Nagykálló volt a tett helyszíne, és a következő történt: egy gyereket arra vett rá a nagybátyja, amikor látogatóban volt nála, hogy a lakásban ott lévő emberek előtt beszéljen szülei házaséletéről, szexuális szokásairól. A férfi mindezt felvette mobiltelefonnal. Kérésére a gyerek a nemi szervét is megmutatta, amiről szintén felvétel készült. A videót a nagybácsi feltöltötte a Youtube-ra és körülbelül 1100-an meg is nézték.

A megyében regisztrált másik eset Nagyvarsány községben történt 2012 januárjában. A gyanúsított ekkor töltött fel a Youtube-ra egy videót, amelyen egy különböző betegségekben szenvedő és ittas  ember kutyaürüléket eszik az egyik italbolt udvarán. A felvételt több mint százan megnézték, írta a főügyészség szóvivője. Az ügyészség a vádemelést egy évre elhalasztotta, az egy év alatt a gyanúsított pártfogó felügyelet alatt áll.

Nem jó hecc

Az, hogy a kiszolgáltatott emberek megalázását, az efféle videók készítését bünteti a törvény, még nem igazán közismert. Azért például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline oldalán közzétett, fiataloknak szóló tájékoztatóban már szó van erről. „Talán nem is
gondolsz rá, de például egy „jó hecc” esetében nem is olyan nehéz átlépni a tréfa és a
bűncselekmény határát! (...) Ráadásul, ha valami „tréfás” kép érdekében megalázó pozícióban fotózol le valakit – osztálytársat, barátot, vagy bármely kiszolgáltatott élethelyzetben lévő személy – és ezt közzé teszed, akkor a ”kiszolgáltatott személy megalázása” bűncselekményt követed el!” – figyelmeztetnek.

Mindenesetre úgy tűnik, egyelőre nem sokakat tart vissza a törvényi fenyegetés. Akit a megalázott emberek látványa szórakoztat, gond nélkül százával talál ilyen videót most is magyar netes oldalakon.