Jó erkölcsbe ütközött az árfolyamrés?

2013.07.24. 07:14 Módosítva: 2013.07.24. 07:21

A devizahitel-szerződések módosításának lehetőségeiről és a demográfiai programról is tárgyal mai ülésén a kormány.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt hét kedden beszélt arról, hogy a kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint azt vizsgálják, hogy a szerződéskötéskori körülmények alapvető megváltozására hivatkozva miként lehetne jogszabállyal átírni a bankokkal kötött szerződést.

Ilyen - a szerződésmódosítást indokoló - körülmény elsősorban az árfolyam-különbözet, hiszen nem róható fel az ügyfélnek, ha rajta kívül álló ok, például az árfolyam "elszaladása" miatt válik képtelenné tartozása fizetésére - közölte a tárca, hozzátéve: a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát.

portfolio.hu szerint két javaslat is készül a szerdai ülésre: Varga Mihály gazdasági miniszter és csapata az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, míg Navracsics Tibor egy jóval radikálisabb, az összes, nem csak a bajba jutott hitelest érintő megoldásra kapott megbízást, végül pedig Orbán Viktor dönt majd, hogy melyiket választja.

Az Index információi szerint a lakossági devizahiteleket érintő kormányzati beavatkozás egyik alapját éppen az Orbán Viktor és a Fidesz haragját kiváltó Kúria-döntés szolgáltathatja. Az ítélet ugyanis azt is kimondta, hogy a szerződésmódosításkor alkalmazható árfolyamrés csak az eredetileg rögzített 1 százalék lehet, azaz az OTP csak + vagy - 0,5 százalékkal térhet el a saját maga által megállapított devizaközéptől. A kormányban ezért úgy látják, hogy a 0,5 százaléknál nagyobb árfolyamrés alkalmazását jó erkölcsbe ütközőnek lehet minősíteni a bírósági ítélet alapján.

A Népszabadság értesülése szerint azonban nem kétverziós megoldásról tárgyal ma a kormány a devizahitel-szerződések felülvizsgálata kapcsán, hanem legalább fél tucat javaslat kerül az asztalra. A lap szerint ha Orbán Viktor arra a változatra bólint rá, mely kimondja a 0,5 százaléknál nagyobb árrés jó erkölcsbe ütközését, az 50 milliárdos veszteséget jelentene a bankoknak.

A lap arról is ír, a szerződésmódosítások törvényi háttéranyagát a Navracsics Tibor által vezetett igazságügyi tárca dolgozza ki a „clausula rebus sic stantibus” („a dolgok jelenlegi állására vonatkozó záradék”) jogelv alapján, a polgári törvénykönyv 124. paragrafusára hivatkozva. E szerint a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően olyan változás állt be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti, ezért önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a feltételt.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a kérdésről a mai kormányülésen még nem születik döntés.