Arattak az Index érettségizői

2013.07.24. 21:05
Fél éve követjük három érettségiző, a focirajongó Réka, a waldorfos Dávid és a miskolci Réka sorsát, akik szerdán három különböző helyen izgulták végig a felvételi ponthatárok kihirdetését. Elképesztően ügyesek voltak, mindegyikőjüket felvették mindenhova. Ott voltunk a pontváráson, ahogy a szalagavatókon, a félévi bizonyítványnál, a szerenádon, az érettségiken is. És most itt a vége.

Cz. Réka (Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Ferencváros)

„Még panírozásra is vetemedtem, csak hogy ne kelljen a ponthatárokon agyalnom” – mondta Réka szerdán napközben, amikor még fogalma sem volt, hogy hol tanulhat tovább szeptembertől. Még az utolsó pillanatban is cserélgette a megjelölt szakok sorrendjeit, erre július 10-ig volt lehetősége. Végül első helyre a Szegedi Egyetem orosz szakját, másodikra ugyanott az olaszt, harmadikra az ELTE olasz szakját írta be. Aztán este nyolckor tiszta kosz volt az arca, mert összeölelkezett zokogva a barátnőjével és egymásra kenték a szemfestékeket. Azért volt ilyen állapotban, mert megtudta, hogy minden szakra felvették, amit megjelölt.

Az utolsó érettségi vizsgája óta elutazott egy hétre Rómába, megbukott egy Kresz-vizsgán, ezen kívül viszont nagyrészt azon izgult, hogy mi történik a szerdán. „Gyakorlatilag folyamatosan ki voltam készülve, állandóan zaklattuk egymást az osztálytársaimmal, hogy kivel mi lesz” – mondja Réka, aki a ponthatárokat a Park szórakozóhely pontváró buliján a barátaival várta. Gyakorlatilag sokkban van, beszélni sem nagyon lehet vele, az édesapját felhívta, de csak sírni tudott, ezért az apuka azt hitte, sehová sem vették fel.

Szegeden Réka kollégiumban szeretne lakni, de még nem tudja, hogy kap-e helyet. Augusztus végén viszont már ott kell lennie, a tanítás szeptember másodikán elkezdődik. B-terve is van arra, hogy hol fog lakni, mert az Index sorozata láttán egy lány felajánlotta neki, hogy beköltözhet mellé egy közös albérletbe.

   Ennyi pontja van
 Ennyi a ponthatár
 Felvették vagy mi van?
 Cz. Réka 1. helyen: Szegedi Egyetem, orosz szak
432 300 :)
 Cz. Réka 2. helyen: Szegedi Egyetem, olasz szak
408 353 :)
 Cz. Réka 3. helyen: ELTE, olasz szak
408 401 :)
 J. Dávid: BME, építész szak
426 324 :)
 B. Réka 1. helyen: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, nemzetközi. ig. szerv. szak
340 247 :)
 B. Réka 2. helyen: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ig. szerv. szak 308 240 :)
 B. Réka 3. helyen: Miskolci Egyetem, szociális munkás szak
340 324
:)

J. Dávid (Pesthidegkúti Waldorf Iskola)

Három érettségizőnk közül ő az egyetlen, akinek már a szerda esti ponthatár-kihirdetés előtt biztos egyetemi helye volt, ugyanis már korábban kiderült, hogy felvették a cardiffi egyetem építész szakára. Ugyan a Budapesti Műszaki Egyetem építész szakára is jelentkezett, és ma megtudta, hogy felvették, de nem ide fog járni. „Persze, érdekel az eredmény, és örülni fogok, ha felvesznek, mert ez is egy sikerélmény, de egészen biztosan nem leszek Magyarországon egyetemista” – mondta szerdán a ponthatárok kihirdetése előtt.

Amikor este nyolckor megtudta, hogy több mint száz pontja van, mint a BME építész szakára a határ, nagyon boldog lett, a metrón érte a jó hír, mert az osztálytársaival szervezett pontváró buliról egy másik buliba igyekezett éppen.

Cardiffba már biztosan mehet, de igazából a Bath Egyetem építész szakára vágyik, mert ott több gyakorlatot illesztenek a képzésbe, mint a wales-i nagyvárosban. Bath-ba viszont csak abban az esetben veszik fel, ha július végén sikeres IELTS nemzetközi angol nyelvvizsgát tesz. Így Dávid tehát még mindig nem tudja, hogy szeptemberben melyik brit városban tanul tovább. A végleges eredmény, hogy végül Cardiff vagy Bath a nyerő, a nyelvvizsga eredményével együtt, augusztus 9-én dől el.

B. Réka (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)

Felsikított, aztán elbőgte magát, amikor meglátta a ponthatárjait. Aztán ivott egy pohár pezsgőt. Ez volt este nyolckor Miskolcon, Rékáék nappalijában. Nála volt a legbizonytalanabb a helyzet, ugyanis olyan szakot írt első helyre, ami korábban nem volt alapképzésben, a nemzetközi igazgatás szakot a Közszolgálati Egyetemen. A ponthatárok kihirdetése előtt ezért még tippelni sem tudott, hogy vajon hány pontra lesz szüksége ahhoz, hogy felvegyék.

A bizonytalan helyzet miatt hetek óta ideges volt, most viszont gyakorlatilag megállás nélkül sikongat. „Nem is hiszem el! A barátaimat is megkértem, hogy nézzenek rá, mert nem hiszem el. Számoltam a napokat, ezzel keltem, ezzel feküdtem, és most megvan. Elhinni viszont csak akkor fogom, ha megkapom a hivatalos értesítést” – mondja, de folyamatosan vigyorog. Az utóbbi napokban csak a munka terelte el a figyelmét, júniusban az egyik mobilcégnél kezdett dolgozni telefonos ügyfélszolgálatosként Miskolcon, az egyetemet munka mellett végzi majd.

Kizárólag levelező és költségtérítéses képzésekre jelentkezett, mert kiszámolta, hogy így is olcsóbban jön ki, mintha nappali tagozatra járna, és esetleg még albérletet, utazást is kellene fizetnie. A levelező szak mellett teljes állásban dolgozhat, ebből viszont csak fizetős létezik. Félévente 215 ezer forint lesz a tandíja, tehát havonta 36 ezer forintja csak erre megy el szeptembertől.