Felháborodtak egy felsőmocsoládi temetésen

2013.07.26. 14:22

Meztelenül, lepedőbe csavarva, egy funérládában temettek el egy felsőmocsoládi német férfit, noha a helyiek szerint lett volna pénze rendes temetésre - írja a környéken élők beszámolói alapján a Somogy Online.

A 70 éves férfi körülbelül 10 évvel ezelőtt telepedett le a Somogy megyei faluban, gyermekei és volt felesége most is Németországban élnek. Ők tudták volna finanszírozni a temetést, de a hivatalos indoklás szerint a halotti bizonyítvány kiállításakor nem lehetett őket fellelni, ezért köztemetést rendeltek el. A temetésen nemhogy pap nem volt, de még egy beszéd sem hangzott el, és as férfi még egy szemfedőt sem kapott, panaszkodott egy helyi asszony, aki jóban volt a férfival.

„Ha már a rokonokat nem volt idő megvárni, legalább nekünk szólhattak volna, hogy vigyünk ruhát, öltöztessük fel, mert ez így nem végtisztesség volt, hanem gyalázat" – háborgott az asszony. A férfi bár daganatos beteg volt, de otthon lakott, és hirtelen lett rosszul, mesélik a falubeliek.

„A törvény szerint nyolc napon belül el kellett temetni" – mondta Vogl Szilvia, Felsőmocsolád polgármestere a Sonline-nak. „Szintén jogszabály mondja ki, vagy ott kell eltemetni, ahol meghalt, vagy a lakhelyén. Természetesen, mivel mocsoládi volt, az önkormányzat vállalta, hogy eltemetteti, és kifizeti a köztemetés árát." Állítása szerint egy sírcsokrot is csináltattak neki.

Mint mondta, ő is utólag hallottam, hogy meztelenül rakták a koporsóba, ugyanis a temetésen már le volt zárva a láda. A hozzátartozókat azért nem értesítettük, mert senki sem tudott elérhetőséget hozzájuk. „Úgy tudom, mivel Mosdóson halt meg, az ottaniaknak kell jelenteniük az esetet a kormányhivatalnak, és ők keresik majd meg a rokonságot" – tette hozzá.