no

Székházfoglalók a rendőrség ellen

2013.07.26. 19:20

Panasszal élnek a Fidesz székházában demonstrálók a BRFK csütörtöki döntése miatt, melyben -egyéb furcsa érvek mellett - arra hivatkozva szüntette meg a nyomozást az egyik aktivistát erőszakosan kikísérő, a gyilkosságért korábban elítélt Sz. Ferenc, illetve Kubatov Gábor titkára ellen, hogy ők ketten bizony nem korlátozták a tüntető személyi szabadságát, hanem csak a testi épségét védték.

A székházfoglalók azt állítják, hogy a BRFK nyomozást megszüntető határozata zömmel a Fidesz "aktivistáinak" elmondására épít, a székházban demonstrálók vallomásait nagyrsézt figyelmen kívül hagy, vagy eltorzít. A szöveg szerintük több helyen is teljesen életszerűtlen szituációkban mutatja be az aznap történteket, illetve ellentmondásba kerül saját magával is. Ahogy írják, a Fidesz-székház védői ellen nem ők tettek feljelentést, de a rendőrség elkötelzett eljárása  "megszólalásra és jogi lépésekre" készteti őket.  Azonban azt is leszögezik, hogy törekvéseik a határozat elfogultságának rámutatására irányulnak, és nem arra, hogy Sz. Ferencet és társait bíróság elé vigyék.

Jogi képviselőjük szerint a bizonyítékok ismertetése szakmailag hiányos és egyoldalú, továbbá a bizonyítékok értékelése jogilag téves, ezért hivatalos panasszal élnek az eljárás ellen, és felszólítják a hatóságot, hogy egészítse ki a nyomozást, vagy a jelenleginél erősebb érvekkel támassza alá annak megszüntetését. A székházfoglalók kilátásba helyezik azt, hogy ha kell, Strasbourgig is készek elvinni az ügyet.

A közlemény azt állítja, hogy a BRFK verziója lényegében "a Fidesz által összefércelt fedőtörténettel" azonos, és kritika nélkül átveszi a legnagyobb képtelenségeket is. Noha a hatóság összesen tíz tanút hallgatott meg, a határozatot a személyi titkár vallomása uralja, míg a hat meghallgatott tüntető közül összesen háromnak a vallomása került a szövegbe - azok is csak egy-egy bekezdés erejéig. A székházfoglalók rámutatnak arra is, hogy a Fidesz-alkalmazottak és a párt barátainak vallomásai ellentmondásosak azzal kapcsolatban, hogy a székházban tartózkodó “rémült” EP-képviselő a székház védelmére hívta-e a “az önkéntes Fidesz-szimpatizáns aktivistákat”, vagy a földön ülve tüntetők testi épségéért való aggodalmában riasztotta őket.