Az egész ország készen áll a hőségre

2013.07.27. 10:52

Nyolc megyében van harmadfokú hőségriasztás szombaton, vagyis az ország nyugati felében, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében 27 fok feletti hőmérséklet várható a hétvége első napján. De az ország középső része, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megye sem fog hűsolni: másodfokú, narancs riasztás van érvényben, ami legalább 25 fokot jelent. Az ország észa-keleti részén nincs érvényben riasztás, vasárnapra azonban is itt 25 fok feletti hőmérsékletet ígértek.

   hot1

Az előrejelzés szerint szombaton a leghűvösebb órákban többnyire 13 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok várhatóan 32 és 36 fok között váltakoznak. Az UV-B sugárzás nagyon erős lesz, így a szem és a bőr védelme érdekében is ajánlatos az árnyékban maradni.

A Pest megyei katasztrófavédelem közzétette honlapján azoknak a légkondicionált épületeknek a listáját, ahol hűsölni lehet. Főleg nagy bevásárlóközpontokat, de néhány kisebb élelmiszer-áruházat is felsoroltak. Ezek mellett Zsámbékon a helyi takarékszövetkezet, Telkiben a Magyar Labdarúgó Szövetség sportközpontja, a budaörsi sportcsarnok, a törökbálinti művelődési ház, és jó néhány polgármesteri hivatal is jelezte, hogy várja a lakosokat.

A vidéki városok egy része is rákészült a melegre. Siófokon például az önkormányzat listázta a látogatható légkondicinált helyeket, és azokat a kutatak, ahol bármikor friss ivóvízhez lehet jutni. Kaposváron ezen felül folyamatosan locsolják az utakat, és párakaput is felállítottak a belvárosban. Az ország más pontjain a Vöröskereszt önkéntesei osztanak majd hideg ivóvizet.

Az egyik szentendrei uszoda 50 százalékos kedvezménnyel kínál belépőket egészen a jövő hét közepéig. A HÉV helyi végállomásánál citromos vizet osztanak. A rendőrség tájékoztatása szerint a hétvégére szóló kamionstopot is feloldották, így a 7,5 tonnánál nehezebb járművek is közlekedhetnek. A katasztrófavédelem pedig azt közölte, hogy a méhek védelmében a kánikulában vasárnapra és hétfőre felfüggesztik a kémiai szúnyoggyérítést.

Vasárnap a hőmérsékleti maximum már az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, hétfőn pedig a déli tájakon elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot. A kellemesebb klíma végre hétfőn késő délután érkezhet meg záporok, zivatarok kíséretében. A Dunántúl északi felén és a középső országrészben megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat majd az északnyugati szél. A hidegfront várhatóan kedd reggelre hagyja majd el az országot. Utána visszatér a napsütés, de a hétfőihez képest 8-10 fokkal mérséklődik a meleg.