Élje túl az Indexszel a kánikulát!

2013.07.28. 08:31

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában: HH

    Vasárnap tovább perzsel a forróság

    35-39 Celsius fok várható, hétfőn lesz a csúcs 41 fokkal, kedden viszont 10 fokot visszaesik a hőmérséklet. A legfrissebb előrejelzés.


  • László a panelban hőtükörrel (hővisszaverő fólia) próbálja felvenni a harcot a hőséggel.
    Olyan panellakásban lakom, amely szobáiba délután 1-től naplementéig besüt a nap. Az erkélyen mért csúcshőmérséklet eddig 50,1 Celsius-fok. Tettem fel az ablakokra hőtükröt, elég sokat számít. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki hasonló cipőben jár.
  • Az OMSZ hétfőre is kiadta a hőségriasztást. Akárcsak ma, holnap is 15 megyében lesz harmadfokú riasztás, csak Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lesz másodfokú. Másodfokú riasztást akkor adnak ki, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat, a harmadfokú 27 foktól jön. A hőséghullámot tehát legkönnyebben az Északi-középhegység környékén lehet átvészelni.

    riasztas.png
    Fotó: met.hu
  • A videórovat oszlopos tagja, Becherpig kartárs meglepett bennünket egy videóval "Ezt a 20 másodpercet tudom küldeni Ubliból, Lastovo szigetéről, sok szeretettel ;)" - írja. Hát így azért ki lehet bírni.

    Ubli, Lastovo

    Becher ezután még sót dörzsöl a sebbe egy útibeszámolóval: "Lastovo egy picuri horvát sziget Korcula alatt, a 90-es évekig zárt katonai, 2006 óta pedig természetvédelmi terület, talán a legzöldebb horvát sziget. Fiantok Dani már többször járt itt, azt mondta, a bolygó egyik legjobb csillagnéző helye a csillagfotósok szerint. Ma 34 fok volt, a tenger 26 fokos, lecsót főztem vacsorára, és utólag megnéztem a szótárban: a pirospaprika  zacskójára írt Ljuta szó nem azt jelenti, hogy édesnemes, hanem azt, hogy "dühös :("

  • a szombatra:

    • 12:30 Dia és Gergő megfürdenek a medencében, vízhőfok 28 C.
    • 12:40 Ebéd: paradicsomleves, dödölle, rántott csikemell. Külső hőmérséklet árnyékban 35.8C.
    • 14:00 Diáék elindulnak Tényőre. A Suzy belső hőmérője 47 fokot mutat. Parasztklíma be! Hidegebb nem lesz, de a huzat csodákat tesz.
    • 14:30 A hőmérőre rásüt a nap, tehát nem objektív az 51.3C. Próbálom megmenteni gyepet. Megy a szivattyú, mivel a jó slag a kertben van, körbenőtte a paradicsom, összeszedtem az összes lyukas csövet, összetoldottam és szabadon folyik a víz a gyepre. Nudli (a nyulásztacskó) belefekszik a fű közötti vízbe és vigyorog. Lehet, hogy mellé kellene feküdnöm?
    • 18:00 már "csak" 34C van. Gyomláltunk kicsit, majd élveztük, hogy a kinti trópus után a házban csak 26.7C fok van!
    • 21:55 Hidegebb van kint, mint bent! Kinyitom az ablakokat, kereszthuzat!
  • mindenki, aki vasárnap a Balatonról autózik vissza Budapestre. A Közútkezelő a rekordmeleg miatt az egész országban feloldotta a kamionstopot, ami normálisan szombat délután három órától vasárnap este tízig tart.

  • Ella unortodox hűtési módszert javasolt a melegben:

    Nincs légkondink, mert drága, és a rezsit is megdobja, de ilyenkor persze nagyon jól jönne. Mi úgy pótoljuk, hogy vastag vászonanyagot hideg vízzel átitatunk, és felakasztjuk oda, ahonnan jön be a meleg, mint egy függönyt (ez nálunk főleg a napfényes konyha). Ahogy párolog a víz, kicsit hűti a lakást, és kevésbé lesz meleg. Persze a járólap nedves ilyenkor, de ennyit megér.

  • omsz
    Fotó: met.hu
  • A Forma-1-es hosszú hétvége első két napján 122 embert kellett ellátniuk a mentőknek, jellemzően a hőség okozta rosszullét miatt, a mogyoródi Hungaroringen - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Pénteken 45, míg szombaton 77 embernek kellett valamilyen orvosi segítség. Valamennyiüket a helyszínen látták el, kórházba senkit sem kellett szállítani. A hangosbemondón keresztül folyamatosan figyelmeztetik az embereket a rendszeres vízfogyasztásra és a hőség elleni védekezésre.

  • Patrícia beszámolója a kisgyerekesek jellemző problémájáról:

    Pár hónapos kislányomat akartam kivinni a szabadba hordókendős sétára, de Óbudán még most, este 7 után is 33,9 fok van. A meleg miatt a lakásban kell maradnunk a gyerekkel, csak a kora reggeli séta maradt nekünk.

  • És de szép is lesz újra. Addig meg csak elvagyunk valahogy. A kép idén februárban készült Svédországban.

  • 1932-es filmhíradó a MaNDA arcíhvumából: csobbanás a Széchenyi strandfürdőben, csakis egyrészes fürdőruhában.

  • Több olvasónk is küldött képeket arról, hogy percek alatt kocsisorba dermedt a forgalom Agárdnál és Gárdonynál. Bence el is magyarázta, miért:
    Lehullott pár csepp eső a Velencei-tónál. A tömeg hazaindul, de nem jutott messze. A 7-es út és a strand között fut a vonatsín, és sűrű a vonatközlekedés. Több kilométeres kocsisor alakult ki. A dolgot nehezíti, hogy az agárdi rendőrök lezárták a vasúti átjárót - indokolatlanul -, így akár 10 kilométert is kell állni a kocsisorban pluszban. A sor Velencétől Agárdig végig áll.
  • Munkatársunk, Dani éppen a Sun Fesztiválon van. Azt mondja, baromi meleg van, víz pedig csak módjával, és a tóban sem lehet fürdeni. Előbb esett az eső, de ettől semmi sem lett jobb. "A meleg és a por hűen adja vissza a nagy példakép, az amerikai sivatagban megrendezett Burning Man hangulatát. A zene viszont jó, megy a taposás és a szeletelés mindenhol."

    Szeletelj Dani, mindjárt mi is tolunk egy kis forrósági psytrance-t!

  • Hogy a kánikula latin eredetű szó, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép (és az egész égbolt) legfényesebb csillaga, a Szíriusz latin nevéből (Canicula, azaz „kiskutya”) származik, mivel a mediterráneumban a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével esik egybe. (forrás: wiki)

  • Életkép egy soroksári panellakásból:

    Kutya meleg van Budapest szélén, a XXIII. kerületben is, de meglepő módon ez pont a kutyánkat zavarja a legkevésbé. Míg én egy szál fürdőgatyában döglök és fejfájástól haldoklok egy légkondi nélküli, függönyökkel besötétített panellakás kanapéján, addig az extrém vastag bundájú, labrador-keverék Lili viccesen ugrálva kerget két legyet. Közben úgy csattogtatja az állkapcsát, mint a Megapiranha az Asylum horrorjaiban, és pont úgy borogat fel mindent, mint a neveletlen kutyák a hollywoodi filmekben. A mobilos fotó ne tévesszen meg senkit: itt épp aranyos Gizmó volt, de a következő másodpercben már harapós Szörnyecske lett!

  • és írt nekünk egy jó hosszú levelet. Ha nem akar kizökkeni a kánikula okozta depresszióból, akkor ne olvassa el.

    Én is nehezen bírom a nagy meleget, viszont imádom. Áthatol a csontjainkig, élettel tölt fel, hogy majd elviseljük a telet. A legjobban azt szeretem benne, hogy ilyenkor a medence vize 28-29 fokos, ki sem jövök belőle, csak ha a szükség szólít. Mert hogy a sört nem csak bevinni kell. Dolgozni ilyenkor nem jó, tehát gondoskodni kell arról, hogy ha mégis muszáj, akkor légkondícionált helyiségben, autóban tegyük. Az is jó, amit a tanyasi kolléga említ, ha parasztházban lakunk. Pont nemrég láttam egy gyönyőrűen felújított tornácos házat, jóbarátomék vették: 32 fokban 23 fokot tartott odabenn. gondolom most lehet 25-26 fok.
    Az nem igaz, hogy régen nem voltak ilyen hőhullámok, dehogynem. Nyáron legyen csak tikkasztó meleg, télen meg ordító hideg. Inkább az a baj, hogy egyre kevésbé van tavasz és az ősz is eltűnőben.
    Azért érdekesek az emberek, mit szeretnének? Legyen egész évben 26 fok délután kettőkor? Engem pl. az borít ki, ha egy picit 30 fok fölé megy a hőmérséklet már jön az időjós, hogy jaj kánikula, de jön már az "enyhülés". Azt az azbesztoszát. Majd ősszel enyhüljön, ne nyáron. Kell az udvarba medence, ott kell hűsölni, ott is lehet az indexnek üzenni meg egyéb onlájn tevékenységet folytatni. Melegben a legegészségesebb vízben lenni. Ja, hogy se kert, se parasztház, se medence (bezzeg télen röhögnek rajtam, mikor a havat lapátolom)! Akkor tessék a panelba légkondit venni. Hogy az sincs? Hát akkor örülni kell a nagyvárosi lét egyéb örömeinek, amik majd máskor lesznek, számosan.

  • Gábor fedőnevű olvasónkban egy Sas Józsefbe oltott filozófus veszett el. Csak meg ne találják.

    Ha felforr az agyvizem és hűvös fejre vágyom, megnézem a bankszámla-egyenlegem. Ha meleg van a lakásban, kimegyek, pár perc múlva nagyon jó bejönni. Esetleg elolvasok egy cikket a politika rovatból és a hideg ráz.

  • A folyadékszükséglet jelentősen függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, a külső hőmérséklettől, valamint a hányással, illetve hasmenéssel járó állapotoktól. Az életkor és a testsúly függvényében meghatározható, hogy normális igénybevétel esetén kinek mennyi folyadékra van szüksége.

    ÉLETKOR AJÁNLOTT FOLYADÉKMENNYISÉG
    1-6 hónapos korig 100-190 mililiter / kg
    6-12 hónapos korig 0,8-1 liter
    1-2 éves korig 1,1-1,2 liter
    2-3 éves korig 1,3 liter
    4-8 éves korig 1,6 liter
    9-13 éves korú fiúknál 2,1 liter
    9-13 éves korú lányoknál 1,9 liter
    14 év felett 2-2,5 liter

    Egy másik, könnyen megjegyezhető számítás szerint 10 kilogrammonként 0,4 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, tehát egy hetvenkilós embernek naponta 2,8 liter folyadékot kell elfogyasztania.

  • Fotó: Olvasónk: Sámi Zsolt

    Gárdonynál vihar készülődik, de Zsolt örül, azt írja, neki ez igazi felüdülés.

  • Csak viccelek.

    Sehol egy Gyurcsány, béke és meleg van Őszödön is, írja Gábor. A Balaton is nagyon meleg, percről percre melegebb, tudtuk meg.

  • Köpöm a meleget, oldalast sütök négy órája a konyhának nevezett lukban, aztán jól bepálinkázok. Tegnap ugyanez és még mindig élek. Nincs itt semmi hőségpara.
    Ezt írja nekünk Dávid. Csorog a nyálam.
  • Optikai csalódás, délibáb, tudományos jelenség, vagy a Pataky Attila által sokat emlegetett pécsi anomália hatása? Nem tudjuk, de pécsi olvasónk szerint a meleg miatt a szokásosnál gyorsabban nőnek nála a paprikák. Ezt egy fényképpel igazolta.

  • Cápa azt írja, Gárdonyban a Sport Beachen háromszor annyian strandolnak, mint amennyien szoktak, de a tó vize még mindig alkalmas a hűsölésre. Ha most indul, talán még Ön is talál magának helyet a tömegben.

  • Nemcsak a passzívházak, a vályogházak is hűvösek, hiába van harmadfokú hőségriasztás. Olvasónk írja:

    Egy Gyoma melletti tanyán hajkurászom mind a 3500 libánkat, 36 fokban. Ennek ellenére menő vagyok, mert a ház vályogból épült, amiben most sincs több 23 foknál. Ráadásul a víz fúrott kútból jön, ami szintén magától hideg. Egyszóval: vályogházat és fúrott kutat mindenkinek!

  • Egy olvasónk írja, nála nincsen légkondi, mégis csak 21,6 fok van a fedett teraszán. "Ezúton szeretném megköszönni Bélecki Attilának a sok jó tanácsát és a segítséget, ha ő és a rendszere nincs, akkor a három gyermekem most fedett pályás izzadságban úszást rendezhetne önfeledt kacagás helyett a nappaliban" – írja. Utánanéztem, Béleczki Attila energiatudatos építész, a Magyar Passzívház Szövetség, a MAPASZ elnökségi tagja. Olvasónk ezek szerint az ő tervei alapján építkezett, miközben "mindenki kinevette legóháza miatt". "Most van képem hozzá, és én nevetek" – írja.

  • A gyenesdiási strandon nem a kánikula, hanem az OTP-vezér váratlan húzása volt a fő téma, írja tudósítónk, aki elvileg nem dolgozni ment oda. "Én nem értem ezt a Csányit. Hány éves? Hatvanvalahány. Miért nem vonult félre nyugodtan, csendben? Kellett neki ez a cirkusz?" – mondták Fecó mellett a pihenők két rántotthús között.

  • Pengebácsi szerint, ha valaki venné a fáradtságot, remek filmeket lehetne forgatni a balatoni strandokon, például az emberi faj pihenési, udvarlási, dominancia-érvényesítési, területbirtoklási és kölyöknevelési szokásairól.

    Várjuk a szerkesztőségbe a saját készítésű természet- és dokumentumfilmeket is, ha már strandot nem láthatunk.

  • Éppen egy strandon fekszik és akkora a tömeg, hogy az Ön mögött fekvő idős férfi sörhasa a bikinijéhez ér, miközben egy meztelen kisgyerek a fejénél dobol egy homokozólapáttal a karúszóján, a kukoricaárus pedig éppen a lábára parkolt a fagylaltos kocsival? Vagy talált egy kihalt partszakaszt a Balatonon, esetleg egy magára hagyott medencét, amit megosztana másokkal? Írja meg nekünk!

    Aki budapesti, és csak azért nem indult még el vízközelbe, mert bőségzavarban szenved, annak összegyűjtöttünk pár opciót: Szentendrén most 50 százalékkal olcsóbban strandolhat, várhatóan a jövő hét közepéig. A 11 csúszdás margitszigeti Palatinusra a felnőttek háromezer forintért mehetnek be, öt óra után 1900 forintért. A Római Strandfürdő három óriáscsúszdája ennél olcsóbb, és a délutáni kedvezmény négy órától él. A legrégebbi, a Csillaghegyi Strand is nyitva van este hét óráig, a három medencés hely teljes árú belépőjegye 1700 forint. A legújabb budapesti strand, a XIV. kerületi Paskál felnőtt jegye 2100 forint. A jó öreg Dagály belépőjegye délutántól 1800 forint, és ez legalább este nyolcig nyitva van. Ugyanez igaz a Csepeli Strandra, és a III. kerületi Pünkösdfürdői Strandra is.

  • Egy apokaliptikus komment a Facebook-oldalunkról Páltól, akinek most át is adjuk a mikrofont:

    Kibírhatatlan a panelba, 33 fok a lakásba, redőny leengedve, de levegő kell hogy a másik oldalról jöjjön, így itt ablak kinyitva, kintről meg ömlik be a meleg...Én csak azt tudom, hogy apáink idejében a nyár az 28-33 fok volt. Nem 38-41, ez már nem nyár, ez trópusi hőség, négereknek leginkább vagy afrikai embereknek. Itt valami nagyon nem stimmel, az emberek rosszul lesznek az utcán veszekednek, nem alszanak a lakásban mert 33 fok van és még sorolhatnám, nagyon rossz vége lesz ennek.