Ez a poszt a következő Percről percre része:

Élje túl az Indexszel a kánikulát!

Az év legdurvább hőhulláma kezdődött el, és tart még napokig, a hőmérséklet a hat évvel ezelőtti abszolút rekord közelében fog járni. Kövesse nálunk a hőség fejleményeit, és ha van kedve, segítsen nekünk információkkal, fényképekkel. Az Index ügyeletlistájára várunk bármilyen beszámolót, érdekességet a nyár poklából, bármi jöhet a brutális Celsiusoktól az unortodox hűtési módszereken és a klímák miatti áramszüneteken át a melegben szenvedő háziállatokig. Éljük túl együtt a kánikulát!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az éjszaka során a szórványos zivatarok és a szélrohamok zónája a Dél-Dunántúlra és a középső országrészre is áthelyeződik, majd napközben főként a Tiszánúlra tevődnek át. Kedden délután már csak az északkeleti országrészben várhatók zivatarok, jelentette a met.hu.

  • Lángol a tarló, oda a pulykanevelde

    Hetven hektárnyi területen lángol a tarló a Vas megyei Pecöl külterületén, a lángok átterjedtek a közeli pulykaneveldére, az egyik épület tetőszerkezete teljesen leégett. A tűz körülhatárolásán és a pulykatelep védelmén hét hivatásos tűzoltóegység (sárvári, szombathelyi, zalaegerszegi, pápai, csornai, soproni, ajkai) és a katasztrófavédelm dolgozik, a mentésben részt vesznek a vépi, a pecöli, az ikervári és a jánosházi önkéntes tűzoltóegyesületek is. (MTI)

  • Budapestre érkezett a porvihar. "Mire a szerkesztőségtől az első kerületbe értem, a szél telefújta a szemeimet meg a számat homokkal" - írta tudósítónk.

  • Gyorsan jön a vihar, ezért este nyolckor több járásra citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. A veszélyjelzés szerint Vas és Zala megye teljes területén, valamint több Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyei járásban érvényes a citromsárga riasztás. A viharos szél miatt a rendőrség az utakon, valamint az álló- és folyóvizeknél is fokozott figyelmet kért.

    A Balatonnál másodfokú viharjelzést adtak ki, már tarajosak a hullámok, csónak és vitorlás nem közlekedhet. A Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben.

    A meteorológiai szolgálat északnyugatira forduló szelet, a Dunántúl északi felén viharos, akár óránkénti 70-100 kilométeres széllökéseket ígért. Ez holnapra mérséklődni fog.

    Ma éjjel a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben, majd holnap napközben főként a Tiszántúlon kell szórványos zivatarokra és szélrohamokra készülni. A fronthoz kapcsolódó zivatarok nem lesznek különösen erősek, de két centiméternél nagyobb jégdarabokra számítani lehet, írták. Ne hagyják kint a kutyát, cicát, mosott ruhát.

    Kedden délután már csak az északkeleti országrészben várhatók zivatarok.

  • Balatonfüreden 82 km/h-s széllökéseket mért szélmérő, írja az Időkép. Így néz ki az országos széltérképük hétfő este.

    bociusz-kep.jpeg-2013-07-29-20-49-59
  • Forró, 60 km/órás széllel érkezett és hatalmas port hozott magával Vasba a hidegfront, írja a megyei hírportál. Eső még nincs, de már látszanak a közelgő „markáns felhőzónák”.

  • A Vas megyei Hosszúperesztegnél több mint 40 hektár, azon pedig közel száz kockabála égett, amikor a tűzoltókat Pecölről is hívták – írja a friss.hu. Ott körülbelül 20-25 hektárnyi terület ég, ráadásul egy kukoricaültetvény mellett. Ha ott is feltámad a szél, még nagyobb lehet a baj. Drukkolunk a sárvári, a szombathelyi, és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltóknak.

  • Munkatársunk éppen Gyenesdiáson nyaral, de a jó időnek ott már vége. Fél 8 körül erős széllel érkezett a hidegfront, a vihar már kisebb ágakat is letört, hordja a port és a szemetet, feldönti a hirdetőtáblákat – írta Fecó. Az eső még nem esik, úgyhogy a strandolók sem sietnek haza.

  • Az osztrák határ közelében lévő településekre megérkezett a délután előrejelzett porvihar, az Időkép olvasói többek között Szombathelyen és Zalaegerszegen láttak porfelhőket.

    562991 557536964302459 196318059 n
  • A hőség miatt keddre már csak citromsága, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a meteorológiai szolgálat. A várható viharos szél miatt azonban  Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetés van érvényben. (MTI)

  • Kijavították a síneket, így ismét a jelenlegi teljes vonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár a 2-es villamos. Korábban a hőség miatt megemelkedett a villamossín a fővárosi Március 15. téren, emiatt a 2-es villamosok helyett pótlóbuszok vitték az utasokat a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között. (MTI)

  • Belefulladt a Debrecenhez közeli macsi tóba vasárnap egy fürdőző – adta hírül hétfőn a dehir.hu. A hírportál szerint a 30 év körüli férfi nem tudott úszni, ráadásul ittasan ugrott a stégről a vízbe. A Debrecen és Balmazújváros között fekvő tó az egyetlen a megyében, ahol szabad fürdeni.

  • Nemcsak Baja-Csávolyon, hanem Kiskunhalason is 40 Celsiu-fokot mértek hétfőn, jelentette a meteorológiai szolgálat. Kiskunhalas tartja az abszolút csúcsot is, 41,9 fokkal, még 2007 júliusából.

  • Tornádót figyeltek meg Olaszországban, az érkező hidegfront déli ágán, írja az Időkép. Ez a hidegfront érkezik Magyarországra is.

    tornado
  • Heves zivatarok tartanak az osztrák főváros felé. Felhőszakadás és jégeső is előfordulhat a cellákban, írja az Időkép. Soprontól már csak hetven kilométerre van a zivatarzóna széle, a kisalföld.hu szerint a városból már látni a viharfelhőket.

  • A hőség miatt megemelkedett a villamossín a fővárosi Március 15. téren, emiatt a 2-es villamosok helyett pótlóbuszok viszik az utasokat a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között. A 2-es villamosok a hiba elhárításáig csak a Boráros tér és a Közvágóhíd között közlekednek. (MTI)

  • – hívja fel a figyelmet a Sonline.hu. A somogyi hírportál cikkéből kedvcsinálónak egy kis idézet, a többit ide kattintva olvashatja:

    A perzselő hőségben a levéltetvek is nagyobb károkat okozhatnak, amelyek nem kímélik a lágyszárúakat, cserjéket, dísznövényeket, de tömeges támadják a gyümölcsfák, különösen az almatermésűek és az őszibarackok fiatal, zsenge hajtásait.

  • A  Heves megyei Gyöngyös mellett és a Fejér megyei Gánt közelében is lángra kapott a bozótos hétfőn. Mindkét helyen eloltották a tüzet, egyik területen sem okozott kárt a környéken lévő erdőkben és lakóépületekben. (MTI)

  • Budapesten is megdőlt az eddigi rekord, ma 38,5 fokot mértek Újpesten, ami 0,9 fokkal haladja meg az eddigi rekordot, közölte a meteorológiai szolgálat.

  • Judit nevű olvasónk küldött plusz infókat az állatkerti kánikulához:

    „1) tegnap a tapír annyi időt töltött fejjel a víz alatt, fenékkel felfelé, hogy a gondozó és a megrettent látogatók azt hitték, meghalt szegény. De nem, hálistennek!

    2) szintén tegnap délután a pálmaházba HŰSÖLNI volt érdemes betérni, teljesen komolyan.

    3) még mindig tegnap: elmaradt a Bongó és családja c. gorillaműsor, nem közölték, hogy miért, de mi azt láttuk, hogy a tervezett kezdési időpontban Bongó és családja olyan szinten szunyál a szélrózsa minden irányába dőlve, mintha másnaposak lennének.”

  • Ahogy azt már napok óta vártuk, ma több helyen (Kiskunhalas, Kelebia, Sátorhely, Szentgotthárd, Fülöpháza, Baja) megdőlt az országos (1905-ben Orosházán mért 38,8 fok), és a budapesti (1921-ben mért 37,6 fok) melegrekord, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében. A mai legmagasabb hőmérsékletet  Baja Csávolyon mérték: 40,0 fokot, ami 1,2 fokkal haladja meg az eddigi rekordot.

  • Pénz- vagy börtönbüntetéssel számolhatnak ezentúl azok, akik szexuális együttlétbe bonyolódnak a horvátországi Rovinj nudista strandján. A városvezetés szerint a település kedvelt nudista strandja, Punta Kriz átlépte a "jó ízlés" határát, ezért a strandon folytatott szexuális aktusért akár ötezer kuna, csaknem kétszázezer forint büntetés vagy harminc nap elzárás járhat. De büntetik a magamutogatást és a kukkolást is.

    „Az emberek nem érzik jól magukat, ha állandóan szexuális ajánlatokkal zaklatják őket strandolás közben” - mondta a szóvivő. A Punta Kriz strandot évek óta a szvingerek paradicsomaként tartják számon.

  • kep.php
    Fotó: Időkép
  • A hétfőn este viharos széllel érkező hidegfront az országban több helyen okozhat porvihart, hiszen a nagy sebességgel érkező hideg levegő először a légkör legalsóbb rétegeiben tör előre, a csapadék csak később érkezik meg, ráadásul nem is mindenhová – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A met.hu-n olvasható előrejelzés megemlíti: az elmúlt tíz napban az ország jelentős részén nem hullott mérhető mennyiségű eső. Az Időkép szerint a viharos szél óránként 80-100 km/órás sebességet jelenthet.

  • Délután fél ötkor 28,5 Celsius-fokos volt a Balaton, közölte az Időkép.

  • Nagy a tömeg a nemrég átadott margitszigeti szökőkútnál: a medence peremén 60-70 ember üldögél, és lógatja a vízbe a lábát. A szabálytalankodókra két biztonsági őr figyel. Láblógatásért nem szólnak, de ha valaki a belső medencébe ugrik, arra rásípolnak és kiparancsolják a vízből. Legutóbb egy részeg srác ugrott be a vízbe nekifutásból, 10 centire a fúvókák mellé. Szerencsére nem lett baja.

    Felszólításra kijött a vízből, ezért megúszta a fürdőzést. Ha valaki nem akar kijönni (ez éjszaka, a hajléktalanok és a buliról hazafelé tartók körében fordul inkább elő), akkor ráhívják a közterület-felügyelőket vagy a rendőröket. Az ilyen esetben kiszabott bírság akár 150 ezer forint is lehet.

  • Akadozik a mezei munka is, a Nógrád megyei Karancskesziben munka közben gyulladt ki egy bálázógép, és a tűz gyorsan átterjedt a Cigány-dűlőn felhalmozott mintegy félszáz bálára, sőt, már a lábon álló gabonatáblát is veszélyezteti. A helyszínre két salgótarjáni tűzoltóegység vonult ki, de a Palóc Mentőcsoport és önkéntesek is oltják a tüzet. (MTI)

  • A gyöngyösi bozótos mellett, körülbelül 2-3 hektáron lángol az erdő aljnövényzete és a bozótos hétfőn délután, a Fejér megyei Gánt és Gánt-Bányatelep között is. A tűzoltók megkezdték az oltást.

  • "25!!!!!!!! Isteni" – próbál cukkolni minket Lisszabonban hűsölő kolléganőnk, Vera. A melegnél jobban már csak az álmossággal küzdünk, sziesztaidő van, de sajnos csak egy díványunk van, és azon ilyenkor általában SzabóZ kollégánk szunyókál. "Kardigánt és egy könnyű sálat is felvettem ma" – feszíti közben tovább a húrt Vera.
  • 39,0 fokot mért 15 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat Baján: ez magasabb a 108 éves rekordnál, és még tovább melegszik a levegő, írja az Időkép. Ezek szerint nem hiába drukkoltunk Bajának!