Havi 600 ezerért folyton olvas Orbán egyik embere

2013.07.29. 07:21 Módosítva: 2013.07.29. 07:23
Párizsban és Bécsben beszerzett könyveket olvasott, három ázsiai országba elkísérte Orbán Viktort, és rajta tartotta a szemét a politikai folyamatokon – az elmúlt egy évben ezzel foglalkozott a kormányfő egyik főtanácsadója. Megnéztük, mit csinálnak havi 600–900 ezer forintért azok a főtanácsadók, akik nincsenek reflektorfényben. A tizenegy főtanácsadóból most kettő munkáját mutatjuk be.

„Folyamatosan figyelemmel kísértem a politikai folyamatot” – ez az egyik olyan mondat, amely a leggyakrabban fordul elő azokban a teljesítési igazolásokban, amelyeket Tellér Gyula miniszterelnöki megbízott havi rendszerességgel lead. Az igazolások címzettje a Miniszterelnökség, Tellér a kormányfő hivatala számára „a kormánypolitika társadalomelméleti hátterét” tanulmányozza. A munkáért havonta bruttó 600 ezer forintot kap, illetve megtérítik számára a külföldi kiküldetések költségeit is.

Egy ellenzéki képviselő kérdésére a kormány július közepén számolt be arról, hogy jelenleg tizenegy miniszterelnöki megbízott dolgozik a kormányfő körül. Közülük többen rendszeresen szerepelnek a sajtóban, ez alapján képet lehet alkotni arról, hogy Kerényi Imre a „tudatos nemzeti gondolkodás megalapozásért” például milyen munkát végez.

Mások viszont ritkán jelennek meg a nyilvánosság előtt, így kíváncsiak voltunk arra, hogy ők a havi juttatásaikért cserébe milyen tanácsokkal látják el Orbán Viktor kormányfőt. Ezért kikértük két miniszterelnöki megbízott szerződését és teljesítési igazolásait (és majd később a többit is bemutatjuk).

Egész évben olvasott

Tellér – aki az előző ciklusban fideszes parlamenti képviselő volt, és főleg médiával kapcsolatos kérdésekben szólalt fel – 2010 szeptemberétől dolgozik miniszterelnöki megbízottként. A Miniszterelnökség rendszerint évente köt megbízási szerződést a volt fideszes politikussal, a munkájával – úgy tűnik – elégedettek, idén májusban újra hosszabbítottak vele. Az MTI tudósításaiban Tellér az elmúlt években ritkán szerepelt: tavaly szeptemberben egy recski megemlékezésen, 2011-ben L. Simon László fideszes képviselő könyvbemutatóján, 2010 májusában pedig a kötcsei találkozón vett részt.

„Olvastam és feldolgoztam az általam korábban beszerzett jelentős mennyiségű idegen nyelvű irodalom további részét. Ez a munka egyhamar nem fejeződik be” – fogalmazott Tellér tavaly júliusi teljesítési igazolásában. Igaza is lett: augusztusban, szeptemberben, októberben és novemberben is a beszerzett irodalmat dolgozta fel. Aztán november végi párizsi útján saját költségén újabb könyveket vett. Márciusig ezeket olvasta, akkor azonban Bécsben ismét saját költségen újabb nagy mennyiségű irodalmat szerzett be. Márciusban és áprilisban az olvasmányokkal kapcsolatos megállapításairól beszámolt Orbánnak.

Figyelemmel kísérte

Ezen kívül minden hónapban „eseti konzultációk céljából folyamatosan figyelemmel kísérte az összpolitikai folyamatot”. Mivel a leadott igazolások néhány mondatból állnak, így erről a munkáról kevés konkrétum derül ki, mindössze annyi, hogy „fontosabb témákban” összefoglalókat ír a kormányzat számára. Tellér augusztusban a kerettanterv ügyében működött együtt az oktatási államtitkársággal, valamint részt vett egy egynapos és egy négynapos konferencián, az egyik Trianonról szólt. Idén márciusban pedig előadást tartott az MTA egyik konferenciáján.

Októberben Tellér a kormányfő kíséretének tagjaként Bukarestbe, Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárral pedig Vietnamba utazott. Novemberben a „témáival kapcsolatos tájékozódás és irodalomgyűjtés” céljából saját költségen egy hétig Párizsban volt. Februárban Libanonba, márciusban Jordániába kísérte el a kormányfőt.

Minderről szerettük volna megkérdezni Tellért is. A miniszterelnöki megbízottat pénteken a kormányszóvivői irodán keresztül próbáltuk elérni – egyelőre sikertelenül.

Obamától Lázárig

Miniszterelnöki megbízottként dolgozik Félegyházi Meggyesi Jenő is, akivel először 2010. októberben kötött szerződést a Miniszterelnökség. Félegyházi a „nyugati magyarság, NGO/jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai és működései, észak-amerikai kapcsolatok és ezekre vonatkozó média/PR kérdések” témakörben ad tanácsokat. A kormányzat júniusban hosszabbított vele szerződést, munkáját kétfős titkárság segíti, havi bére bruttó 997 200 forint.   Szerződése szerint jogosult a miniszterelnöki főtanácsadó megnevezés használatára.

Félegyházi korábban Denverben volt tiszteletbeli konzul. Az MTI tudósítása szerint amikor Orbán 2008-ban a Fidesz elnökeként részt vett az amerikai Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján, vele egyeztetett először.

A leadott teljesítési igazolások szerint havonta általában nyolc-tíz különböző megbeszélésen, találkozón vett részt. Az elmúlt egy évben többek között az Egyesült Államokban különböző kutatóintézetek képviselőivel, az USA budapesti nagykövetségének beosztottjaival, az amerikai elnökválasztások előtt pedig Barack Obama és Mitt Romney tanácsadóival találkozott. Félegyházi rendszeresen konzultál a kormányfővel, Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral, Szapáry György washingtoni nagykövettel, illetve Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárral. Elkísérte Orbánt Jordániába, Libanonba.

A Miniszterelnökségtől pénteken kikértük Szőcs Géza kulturális főtanácsadó, illetve Granasztói György, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjének szerződéseit, teljesítési igazolásait is.  

Kik Orbán tanácsadói?

Fellegi Tamás a korábbi fejlesztési miniszter az „USA-ban létesítendő alapítványi státusszal bíró gazdasági társaság jogi, pénzügyi és szervezeti előkészítéséhez kapcsolódó feladatokért” felel. A megbízatása idén januártól szeptember végéig tart. Havi 2 millió 150 ezer forintot keres.
Szőcs Géza
korábbi kulturális államtitkár havi 992 200 forintot keres kulturális főtanácsadóként.
Hegedűs Zsuzsanna
havi 992 200 forintért társadalmi felzárkóztatásért felel.
Kerényi Imre
miniszterelnöki megbízottként a „tudatos nemzeti gondolkodás megalapozásért” felel. Havi 600 ezret keres.


Granasztói György
a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője, 600 ezer forintot keres.
Molnár Ágnes
fejlesztéspolitikai főtanácsadó, ingyen dolgozik.
Révész Máriusz
családokat érintő ügyekben ad tanácsokat ingyen.
Vincze P. Márton
a normafai sportcentrum ügyében miniszterelnöki megbízott, fizetést nem kap.