Lehet még ennél melegebb?

2013.07.29. 08:42

Amikor az embernek már ahhoz is melege van, hogy a hűtőig eltámolyogjon sörért, és inkább csak bágyadtan fekszik a ventillátor szelében, akkor nehéz elhinni, hogy az idei nyár és a 38-40 fokos hőség még fokozható.

A leghosszabb ideig tartó magyaroszági kánikulára már csak kevesen emlékezhetnek.  Ez ugyanis 1946 augusztusában volt, amikor Pécsett 19 egymást követő napon át haladta meg a 30 fokot a legmagasabb nappali hőmérséklet. A második legmelegebb nyár tavaly volt, amikor négy napon is hőmérséklet-rekordok dőltek meg. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja azonban még tartja magát: Kiskunhalason 2007-ben 41,9 fokig melegedett a levegő.

Ha ez az időjárás még nem lenne elég mediterrán, egy görögországi utazással jó eséllyel a saját bőrünkön tapasztalhatjuk az európai melegrekordot, amelyet 1977-ben, Athénban mértek. Aznap 48 fok volt a görög fővárosban. Ha irtózunk a 30 fok feletti hőmérséklettől, Izland a mi országunk, ahol az 1939-ben tapasztalt melegrekord csupán 30,5 fok.

Az európai rekordok jócskán elmaradnak a világon valaha mért legmagasabb hőmérséklettől. A csúcsot sokáig egy 1922-es líbiai mérés tartotta 58 fokkal. Egy nemzetközi kutatókból álló csoport azonban tavaly hiteltelenítette a rekordot, mivel egy már akkoriban is idejét múlt eszközzel mérte egy tapasztalatlan ember, ráadásul gyanúsan magasabb volt, mint a térségben az átlagos hőmérséklet.

Így került az első helyre az amerikai Death Valley-ban (tehát a meglehetősen találó nevű Halál Völgyében) 1913-ban mért 56,7 Celsius-fokos hőmérséklet. A Föld legmelegebb helye mégsem a Death Valley, hanem az Etiópiában található Danakil-mélyföld, ahol az átlagos felszíni hőmérséklet 34,4 fok.