Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán védelme nem indok az utcalezárásra

2013.07.29. 17:27

A Terrorelhárítási Központ július 4-én „személy- és létesítménybiztosítási intézkedésként” elrendelte Orbán Viktor fővárosi, Cinege utcai háza környékének lezárását. A miniszterelnök házával szemközti járdaszakaszon tíz fő akart demonstrálni, de kérelmüket a budapesti rendőrfőkapitány július 5-én hatáskör hiányában elutasította, mondván, a területlezárás miatt a szóban forgó járdaszakasz ideiglenesen nem számít közterületnek.

A bejelentő a Fővárosi Törvényszékhez (FT) fordult, mivel szerinte a területlezárást a hatóságok semmivel sem indokolták, jogot pedig csak megfelelő indok alapján lehet korlátozni. A bíróság helyt adott a kérelemnek, és indoklásában tisztázta a gyülekezési joggal kapcsolatos hatósági feladatok alapelveit is – írja az esetről beszámoló Társaság a Szabadságjogokért.

A bíróság nemcsak a rendőrség határozatát, hanem a TEK-es területlezárást is vizsgálta, és arra jutott, hogy kiüresíti a gyülekezési jogot, ha egy hatóság megfellebbezhetetlen döntéssel elzárhat egy területet a tüntetések elől, egy másik pedig ezután erre hivatkozva elutasíthatja az adott területre vonatkozó tüntetési kérelmeket.

A FT döntése szerint a kormányfő személyi védelme indokolhat ilyen intézkedést, de csak akkor, ha a hatóságok mérlegelik az alternatív megoldásokat, és arra jutnak, hogy az csak a terület lezárásával biztosítható. Ezt pedig a fenti ügyben sem a TEK, sem a BRFK nem tette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!