Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Nem is tudta, hogy kinevezték útbiztosnak

2013.07.30. 14:07
Már másfél hónapja ketyeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium útbiztosainak féléves megbízatási ideje, de a kiválasztott fideszes politikusoknak valójában még fogalmuk sincsen, mi is a pontos feladatuk.

A Magyar Közlöny hivatalos értesítője július 19-én adta ki az NFM-et vezető Németh Lászlóné utasítását (27/2013, pdf), amellyel „a közutak műszaki állapotának javítására és fejlesztésére irányuló koordinátori feladatok ellátására” 19 fideszes politikust, országgyűlési képviselőt nevezett ki.

Az útbiztosok fél évre kapták megbízatásukat: működési idejük 2013. június 15-től december 14. napjáig tart.

Az útbiztosok feladatáról a kinevezésből annyit lehet megtudni, hogy priorizálni és koordinálniuk kell többek között az útjavításokkal kapcsolatos lakossági és települési igényeket, valamint segíteni a szakmai érdekek és a társadalmi igények összehangolását az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknál.

Az Index telefonon megkereste a listán szereplő politikusok egy részét, hogy megtudja, hogyan állítanak majd fel elsőbbségi sorrendet az útjavításokkal kapcsolatban.

Kiderült azonban, hogy az elvileg már hetek óta tevékenykedő biztosok valójában még nem kaptak eligazítást új munkakörükről. Lasztovicza Jenő Veszprém megyei és Becsó Zsolt nógrádi biztos szerint csak napok kérdése, és a minisztérium összehívja majd a csoportot. Sőt, a politikusok között olyan is akadt, aki azt sem tudta, hogy egyáltalán vállalt ilyen feladatot.

Az NFM-es kinevezésekre elsőként rábukkanó Varánusz blog szerint a miniszteri biztosok kiválasztása is érdekes logikát követ: nagy részüknek az elmúlt években ugyanis volt nagyobb médiavisszhangot kiváltó „ügye”. Szabolcsban pedig a Fidesz „álláshalmozó gumiembere”, Tilki Attila lett a kátyúfelelős.

A lakossági útfelújítási igények priorizálásának nagy nyertese, a miskolci Zsiga Marcell fideszes képviselő neve viszont nem szerepel az útdíjbiztosok listáján.  • Vennék
  • Hírek