Marad az ingyenparkolás Esztergomban?

2013.07.31. 14:34
Az esztergomi polgármester két hónapja díjmentessé tette a parkolást, az önkormányzat cége viszont egy idő után önhatalmúlag végigbüntette a város fizetős helyein álló autókat. Azóta újabb front nyílt Tétényi Éva és a város képviselő-testületét megtöltő Fidesz-frakció között. A város kasszájába 2010 óta egy fillért sem jutott a parkolási bevételekből, a polgármester ezért nem is siet a fizetős rendszer visszaállításával, a fideszeseknek viszont egyre kellemetlenebb az ügy, és már inkább visszaadnák a büntetéseket.

A polgármestert szállító, önkormányzati tulajdonú autót is megbüntette a parkolási díj befizetésének elmulasztása miatt a város parkolási cége Esztergomban, annak ellenére, hogy maga a polgármester rendelte el az ingyenességet. Tétényi Éva még a dunai árvíz idején döntött a fizetős rendszer felfüggesztéséről arra hivatkozva, hogy a mentési munkálatok miatt rengeteg jármű érkezett a városba.

A polgármester a város polgári védelmi parancsnokaként június 4-én levelében kérte a parkolási céget tulajdonló vagyonkezelőtől, a Strigonium Zrt.-től, hogy „az árvízvédelmi készültségre és az árvízvédelemmel érintett területek kiürítésére való tekintettel, a rendkívüli készenlét idején a parkolási díj fizetése nélkül parkoló gépjárművek bírságolásától az egész város területén eltekinteni szíveskedjen".

A cég a katasztrófahelyzet ideje alatt tartotta magát a kéréshez, július 1-től azonban – hiába hosszabbította meg a kormány a vészhelyzetet július közepéig – a társaság saját szakállára újrakezdte büntetni a parkolójegy nélküli gépkocsikat.

Az akció akkora felháborodást váltott ki a városban, hogy hamarosan ismét felhagytak a csekkek kihelyezésével, különösen azért, mert a polgármester továbbra sem változtatott az ingyenességen.

Tétényi Éva szerint a parkolási díjak körüli harc nem csupán az utóbbi két hónapról szól. A város meglehetősen ingatag költségvetését 2010 óta egyetlen fillérrel sem javította a parkolás, jóllehet a vonatkozó jogszabályok szerint a bevétel az önkormányzatot illeti. A polgármester elmondta, hogy a Strigonium Zrt. kizárólagosan a parkolási feladatok ellátására hozta létre 2011-ben a Gran Parkoló Kft., a cég azonban az elmúlt két évben nem kötött érvényes szerződést a várossal.

A zavaros helyzet felszámolására rengeteg kísérlet történt az önkormányzati üléseken, de végül nem született megoldás.

Az ügyben a nyilvánvaló politikai ellentétet az mutatja, hogy a Strigonium Zrt.-t a korábbi polgármester, Meggyes Tamás egykori helyettese vezeti, a Gran Parkoló felügyelőbizottságában pedig egy darabig maga Meggyes és a Fidesz új esztergomi frakcióvezetője, Steindl Balázs is helyet kapott.

Tétényi Éva szerint június óta az esztergomi lakosok számára kiderült, hogy a fizetős parkolás nélkül sem alakult ki káosz a belvárosban, jóllehet ez volt a fő érv a bevezetése mellett. A városi költségvetés helyzetét sem befolyásolja a kérdés, így a polgármestert nem szorítja az idő június 14-i döntésének felülvizsgálatára.

A Fidesz viszont nehéz helyzetbe került. A párt politikusai által dominált cégek érzékeny veszteséget szenvedtek az ingyenes időszakban, ezért többször is támadták a polgármestert azt állítva, hogy nem volt joga a díjfizetés felfüggesztésére.

A közvélemény egyértelmű állásfoglalása miatt azonban a legutóbbi közgyűlésen már azt szerették volna elérni, hogy a Gran Parkoló Kft. megkapja az önkormányzat engedélyét arra, hogy visszafizethesse a büntetéseket. A közgyűlést azonban Tétényi lezárta, mielőtt ez a napirendi pont sorra került volna, valószínűleg azért, mert érdeke a jelenlegi konfliktusos helyzet fenntartása.

Steindl Balázs frakcióvezető sajtótájékoztatót is tartott, ahol elnézést kért azoktól az autósoktól, akiket június 4. és július 19. között az árvízi veszélyhelyzetben pótdíjfizetésre köteleztek. Tétényi szerint viszont nem ő, hanem a többséggel rendelkező frakció akadályozza a normális parkolási feltételek kialakítását, hiszen már legalább nyolcszor levette az ülések napirendjéről a polgármester által beterjesztetett rendeletmódosítást.