Ödön
1 °C
11 °C

Nem lehet népszavazni a dohányárusítás korlátozásáról

Index, MTI
2013.07.31. 11:52 Módosítva: 2013-07-31 13:09:21
Az OVB elutasította, hogy iskolák 600 méteres körzetében ne lehessen árusítani cigarettát. Az indoklás: nem egyértelmű a kérdés. Nem lehet lehet tudni, hogy az ajtótól vagy a kerítéstől számolják a távolságot.

A dohánytermékek árusításának korlátozását célzó két népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság szerdai budapesti ülésén. A fiatalkorúak védelme érdekében benyújtott kérdések a testületi tagok többségének álláspontja szerint nem voltak egyértelműek.

A beadványtevő azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak.

Az OVB egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni, például az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.

Július  10-én viszont az OVB elfogadta a dohánytermékek kiskereskedelmi árréséről szóló népszavazási kérelmet.  Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja ennek a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, és várhatóan jogi eszközökkel igyekszik majd megakadályozni azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?