Újabb két embert ölt meg egy dizájnerdrog

2013.07.31. 18:38

Az igazságügyi toxikológus és vegyész szakértők jelentései alapján újabb két haláleset hozható összefüggésbe a para-metil-4-metilaminorex nevű dizájnerdrog fogyasztásával, amivel ötre emelkedett a szer magyarországi áldozatainak száma – áll a rendőrség honlapján.

A korábban ismert eseteken kívül június 8-án egy 25 éves budapesti nő, június 9-én pedig egy szintén 25 éves vásárosnaményi férfi halálát okozta a vegyület.

A para-metil-4-metilaminorex június elején vált ismertté az országban, először Hollandiában azonosították 2012-ben. Június 9-én egy 18 éves székesfehérvári fiú, egy nappal később egy 28 éves csákvári férfi, július 22-én pedig Szekszárdon egy 22 éves százhalombattai lány vesztette életét a szer fogyasztását követően.

A rendőrség a korábban ismertté vált halálesetek vizsgálata során több kábítószer terjesztőt felderített, azonosított, és elfogott. Az újabb információk azonban arra utalnak, hogy továbbra is a kínálati piacon van az a kábítószer szállítmány, amelynek egyik komponense a para-metil-4-metilaminorex. Tekintettel az újabb halálesetekre, a rendőrség további intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy a szer piaci jelenlétét visszaszorítsa, továbbá a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét felhasználja annak érdekében, hogy újabb szállítmány ne jusson be Magyarország területére.

Zacher Gábor toxikológus a szerrel kapcsolatban az Indexnek a következőket mondta: „Ezek a szerek felemelik a test hőmérsékletét 42 fok fölé, ami a máj működési zavarát, véralvadás-zavart, majd spontán vérzést idéz elő. Ehhez nem kell sérülés, ilyenkor a fogyasztó beléből, szeméből, nyálkahártyájából folyhat a vér, s végül elvérezhet az illető, miközben az orvosok tehetetlenek”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport