Kisléta évfordulóján virrasztanak a katolikusok

2013.08.01. 11:03

A Sant'Egidio (magyarul: Szent Egyed) közösség ökumenikus megemlékezést tart a kislétai romagyilkosság negyedik évfordulón.

„2009. augusztus 2-ról 3-ra virradóra saját házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatok valamennyien cigányok voltak. A nyomozás és a nyomában lefolytatott büntetőeljárás eddigi eredményei alapján megállapítható, hogy a tettesek faji indítékból követték el a bűncselekményeket.” – áll a közösség közleményében, amely hozzáteszi, hogy a megemlékezés egyben a hatvanöt évvel korábban, 1944-ben ugyanezen az éjszakán az auschwitz-birkenaui haláltáborban gázkamrába küldött több ezer roma és szinti emlékének is szól.

„Az elmúlt években hazánkban és Európa más országaiban is aggasztóan növekedett a gyengébbek, elesettek, kisebbségekhez tartozók vagy bevándorlók kárára, az irántuk érzett megvetésből táplálkozó erőszakos bűncselekmények száma.” – írta a Sant'Egidio közösség, amely a Mária utcában található Pesti Jézus Szíve templomban tartja a virrasztást.

Az eseményen levetítik Vágvölgyi B. András Bőrük volt a bűnük c. rövidfilmjét, amelyben négy színész, Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a tanúvallomások és a periratok alapján írott egy-egy monológban beszéli el a négy gyilkosságot. A vetítést követő imaórát Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős tagja vezeti, részt vesz rajta Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán erősforrásminiszter, református lelkész is.  • Tippek
  • Árfolyam