Megdőlt a melegrekord Budapesten

2013.08.03. 17:19

Ma tudományosan igazoltan van iszonyú meleg: délután megdőlt a napi budapesti melegrekord. AZ OMSZ közlése szerint Pestszentlőrincen 37,6 fokot mértek, ami 0,5 fokkal haladja meg az eddigi, 1998-as csúcsot. Hasonló lesz a helyzet a következő napokban is. Szikrázó napsütés várható, a hét közepéig a hőmérséklet elérheti akár a 40 fokot is.

A meteorológiai szolgálat  szerint az ország legnagyobb részén vasárnap is 27-30 fok közötti, északkeleten 25-27 fok körüli napi középhőmérséklet várható. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi területén harmadfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Emellett az UV-B sugárzás maximuma vasárnap is elérheti a nagyon erős szintet. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében kitért arra is, hogy vasárnap késő este az Alpokalján és a Kisalföldön előfordulhat zivatar. Ezzel együtt az előrejelzés szerint vasárnap is alapvetően derült, napos, száraz időre lehet számítani. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb hőmérséklet 32 és 37 Celsius-fok között alakul.