Nem tartóztattak le jobbikost AK-47-essel

2013.08.04. 18:04 Módosítva: 2013.08.04. 18:07

AK-47 típusú gépkarabélyt, hozzá tartozó tárat és más típusú lőfegyverekhez való lőszereket, továbbá fa ütőeszközöket találtak a tapolcai rendőrkapitányság járőrei július 31-én éjszaka Lesenceistvánd és Lesencetomaj belterületén egy Nissan személyautó csomagterében, egy táskában. Lesencetomajon, egy Fiat Tempra két utasánál a rendőrök egy-egy gázriasztófegyvert találtak, amelyek tartására, mint később kiderült, nem volt engedélyük.

A rendőrök összesen hét embert állítottak elő, közülük B. Ákos 39 éves sümegi lakost lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették. A férfi elismerte, hogy a gépkarabélyt és a lőszereket tartalmazó táskát ő rakta be a Nissan csomagtartójába. Azt állította, hogy a táskát július 30-án kutyasétáltatás közben találta; őrizetbe vétele és a gyanúsítás ellen nem tett panaszt. A Veszprémi Járásbíróság augusztus 2-án elrendelte az előzetes letartóztatását. A lőfegyver és a lőszerek származását, az elkövető szándékát a tapolcai rendőrkapitányság vizsgálja.

A Facebookon eközben egész hétvégén keringett egy olyan kommentár, amiben egy Demokrata nicknevű ember így egészítette ki a letartóztatás hírét:

2013. augusztus 3-ra virradóra történt Tapolca határában pontosan Lesencetomaj nevű településen (itt kimagaslóan magas a roma lélekszám) szóval ezen a nap hajnalán a Tapolcai Rendőrkapitányság rendőrei feltartóztattak egy autót, melyben négy személy ült (...) mind a négyen ellenőrizhetően Jobbik-tagok Sümegen, (...) több esetben voltak büntetve erőszakos bűncselekményekért!

A gépkocsit a rendőrök alaposan átkutatták és egy AK típusú gépfegyvert hozzátartozó közel 100 db. lőszert találtak, továbbá baseball ütöket, viperákat, késeket (több forrás is azt említette, akikkel beszéltem, hogy a rendőrök tippre mentek) A személyeket őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, mivel alapos gyanú van arra vonatkozólag, hogy ezen személyek lesencetomajon a cigány holokauszt "alkalmából" az ott élő romák ellen akartak támadást elkövetni.

A rendőrség hallgat a veszprém megyei Naplónál dolgozó barátomat hívtam hogy mi történt, ő később visszahívott és azt mondta, hogy a megyei RFK nem adhat az ügyről tájékoztatást. Sümegen és Lesencetomajon gyakorlatilag mindenki erről beszél, a négy személynél egyébként tegnap délelőtt nagy rendőri kjelenlét mellett házkutatás volt, B. Ákos jobbikos lakásán (melynek bejárati ajtaján egy hitler poszter látható) további eszközöket foglaltak le. Kérem ellenőrizzék az információt és adjanak neki hírt!

Köszönettel egy Demokrata

Az esetről a Sümegi Hangok is ezt a kommentárt átvéve tudósított: „A VMRFK továbbra is hírzárlatot rendelt el mindenesetre a rendőrség alkalmatlanságát bizonyítja, hogy a fogvatartott B. Ákos lákásán kívűl sehol nem volt házkutatás. Egyébként K. Kornél 1999-ben rablásért, 2007-ben önbíráskodásért, garázdaságért volt börtönben."

Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke viszont vasárnap délután az alábbi nyilatkozatot tette az ügyben:

A tapolcai rendőrség által előállított és egy Facebook-posztban említett személyek közül egyik sem tagja a Jobbiknak. Azokkal a hírportálokkal szemben, melyek ezt az álhírt a Jobbikhoz kötötték, pártunk kénytelen lesz megtenni a szükséges jogi lépéseket, mivel arra sem vették a fáradságot, hogy a Jobbikot az ügyben megkeressék és reagáltassák a hazugságokra.