Rendetleneknek nincs közmunka

2013.08.04. 13:39
Alkotmánybírósághoz fordul Szabó Máté alapjogi biztos az új közfoglalkoztatási törvény miatt. Szeptember 1-jétől az önkormányzat körülnéz a közmunkások otthonában, ha nem elég nagy a rend, elveszik a közmunkát, és az aktív korúaknak járó segélyt is. Korábban az ombudsman hiába kérte a kormányt, hogy változtassanak.

A szeptember 1-jétől érvényes közfoglalkoztatási törvény szerint három hónapra kizárják a közmunkaprogramból azt, aki nem tartja rendben a környezetét. Az önkormányzat munkatársai megvizsgálhatják

  • a kerítéssel kívülről határos területet,
  • az udvart,
  • de még a lakás belsejét is,

és azt kell megállapítaniuk, hogy a lakókörnyezet "rendeltetésszerűen használható", illetve eléggé higiénikus-e. A kitiltás automatikus, és akkor is alkalmazni kell, ha valaki ellen azért folyik eljárás, mert felmerült a gyanú, hogy a tanköteles gyermeke nem jár iskolába.

közmunka D ATI20090609019
Fotó: Kovács Tamás

Szabó Máté ombudsman szerint mindkét feltétel sérti az alapjogokat. A lakókörnyezet vizsgálata nem fér össze a jogállamisággal, mert úgy ad felhatalmazást a magánszféra megsértésére, hogy közben nagy teret hagy a szubjektív értékelésnek. Ez önkényes jogalkalmazáshoz vezethet, ráadásul könnyen megalázó is lehet. Az ilyen életvezetési-erkölcsi szempontok egyébként sem szabadna, hogy helyet kapjanak a foglalkoztatásról szóló törvényben.

A tankötelezettségről szóló feltétel azért problémás, mert azzal, hogy már a folyamatban lévő eljárás esetén is automatikus eltiltást ír elő, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hisz úgy büntetik az érintetteket, hogy még nem is született ítélet. Egyébként pedig megint csak: a juttatásokat azért adják, mert valaki rá van szorulva, nem pedig azért, mert megérdemli.

Szabó Máté korábban már kétszer is kérte, hogy módosítsák a törvényt, de akkor nem történt semmi, ezért most az Alkotmánybírósághoz fordul.