Lesz fesztivál Ozorán

2013.08.06. 11:53 Módosítva: 2013.08.06. 16:10

Az Index a helyszínen megtudta, hogy a szervezők mindenképp megtartják az Ozora fesztivált, annak ellenére, hogy hivatalosan még mindig nem kaptak rá engedélyt.

Magánrendezvény lesz

A fesztivál egy magánterületen van, így a tulajdonosok és a szervezők klubot alakítanak, a fesztiválra érkezők pedig az egyesület tagjaivá válnak, így jogszerűen tartózkodnak majd a helyszínen.

Ezt a trükköt nem az ozoriak találták ki, mint azt májusban mi is megírtuk, a Deeprog Gathering nevű goa fesztiválnak a katasztrófavédelem nem adott engedélyt, mivel  úgy vélték, hogy az erdei helyszín nem volt alkalmas tűzvédelmi szempontból fesztivál megtartására. A büki fesztivál szervezői végül úgy döntöttek, hogy hivatalosan lemondják a rendezvényt, de szülinapi buliként megtartják, mert így legalább nem kellett hazaküldeniük a fellépőket és a sok országból érkező vendégsereget. A magánrendezvényre viszont nem kellett engedélyt kérniük.

Mint ismert, a múlt héten kiderült, hogy a rendőrség nem támogatja az ozorai fesztivál megrendezését, és emiatt az illetékes jegyző nem adhatott rá engedélyt. A szervezők fellebbeztek a döntés ellen, amit a jegyző hétfő délután felterjesztett a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz. Az MTI úgy tudja, hogy a kormányhivatal kedden még a megyei rendőr-főkapitányság állásfoglalását várta az ügyben. Az engedély hiánya ellenére hétfőn már 7 ezren voltak a területen.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője korábban felajánlotta, hogy ha az Ozora fesztivált mégsem tudják megtartani, akkor buszokkal szállítanák át a résztvevőket a hajógyári szigetre. Ozora főszervezője megköszönte a lehetőséget, de elutasította az ajánlatot.

Mindenkit átvizsgálnak Ozorán

Mindenkit átvizsgálnak a rendőrök az Ozora fesztiválnál, jelentette tudósítónk a helyszínről. A fesztivál Ozora mellett van. Az oda vezető úton legalább 20 rendőr igazoltatja az autósokat. Mindenkit. De nem csak igazoltatnak. Alaposan átvizsgálnak minden csomagot, még a piperét is tüzetesen megnézik, a kontaktlencsetartót is szétszedték.

Az igazoltatásról a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "a múlt szombaton 8 órakor megkezdett fokozott ellenőrzés során kedd 8 óráig összesen 45 külföldi állampolgárral szemben indított büntetőeljárást a rendőrség, csak az elmúlt 24 órában 19 embert állítottak elő bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, valamennyien külföldi állampolgárok. Az előállítottakat kábítószer-birtoklás gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók, majd szabadon bocsátották őket. Két emberrel szemben felmerült a járművezetés bódult állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja is".

Kiss Z. Edward szerint a fokozott ellenőrzés folytatódik. "Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a járműveket, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása" – nyilatkozta a sajtóreferens.