Tűzszünetet kötöttünk

2013.08.06. 12:34
Megnyílt a Vámosszabadi melletti menekülttábor, hétfőn megérkeztek az első lakók. Harminc koszovói családos ember költözött be az állomásra, összesen 140-150-en lesznek. Megegyeztek a Belügyminisztériummal, megerősített rendőri jelenlétet és térfigyelő kamerákat is kapnak, márciusban pedig újra tárgyalnak a táborról. A helyi civilek szerint ez tűzszünet: most nem tiltakoznak tovább, de márciusban újraindítják az akciókat. A nem kormánypárti polgármester szerint nem büntetésből kapták a nyakukba a tábort, de mindenki nagyon bízik benne, hogy tavasszal bezárják az állomást. Falubeliek nem dolgoznak a táborban, mert ez nem az ő „szívük szerint” való.

Öt rendőrautó várta az első lakókat a Vámosszabadi mellett megnyílt új menekülttábor bejáratánál. Busszal érkezett nagyjából harminc koszovói családos ember, az ablakból többen érdeklődve nézték az összesereglett tíz-tizenöt újságírót. A rendőri erődemonstráció üzenet lehetett a tábor lakóinak: itt rend lesz. A környéken élők nagyon félnek a közbiztonság romlásától, ezért a rendőrség nagyobb létszámban lesz jelen a faluban, és térfigyelő kamerákat is telepítenek.

Az új állomás 216 ember befogadására képes, hétfőn az első busszal koszovói menedékkérő családokat hoztak. 140-150 főt terveznek elhelyezni a táborban. Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója a tábornyitón elmondta, hogy az első körben családos koszovói emberek érkeztek, ezen a héten jönnek még ghánaiak, szenegáliak és nigériaiak is. Ezen az állomáson kérelmezők vannak, olyanok tehát, akiknek a menekültkérelméről még nem döntöttek, de nem jelentenek veszélyt a társadalomra. A Vámosszabadi mellett elhelyezett külföldiek már átestek az egészségügyi szűrésen.

A menekültstátuszért folyamodók száma az év eleji hatalmas ugrás után most csökkenő tendenciát mutat – mondta Ördög. „A kérelmezők száma idén már elérte a tizennégyezret,” tette hozzá az igazgató. Tavaly egész évben 2157-en kértek menekültstátuszt, a növekedés tehát hatalmas. A BÁH nem tervezi további táborok nyitását.

Nem büntetésből van itt a tábor

Réti Csaba, Vámosszabadi polgármestere bízik abban, hogy a menekülttábor csak nyolc hónapra, jövő márciusig létesül a falu határában. A falu és a Belügyminisztérium két hete egyezett meg arról, hogy a „tábor jövőjét márciusban áttekintik”, de a vámosszabadiak egyértelműen ideiglenes tábort szeretnének.

„Határozottan nem igaz az, hogy a falut büntették volna azért, mert nem kormánypárti a polgármestere” – mondta Réti. Korábban ugyanis felmerültek olyan hírek, hogy azért Vámosszabadi mellett létesül a menekülttábor, mert a falut vezető polgármester a Demokratikus Koalíció tagja, de függetlenként választották meg tavaly novemberben. „Egy kormányról sem feltételezek olyat, hogy a falu lakóit büntetné azért, mert a polgármestere nem a kormánypárt jelöltje, az ilyen hírek inkább azt minősítik, aki ezeket terjeszti” – tette hozzá a falu első embere. Réti nem érzett politikai nyomást, „egy jobbikos képviselő  parlamenti felszólalásaiban volt szó a tervezett menekülttáborról, de az is teljesen korrekt volt” – mondta a polgármester.

A falu és a BM megállapodása értelmében két járőrpár, azaz négy rendőr állandóan ott lesz a faluban, „reggel hat óta itt is vannak, ahogy megegyeztünk”, mondta a polgármester. Két rendőr a polgármesterrel való beszélgetésünkkor is a falubeli irodájukban volt. Két rendőr általában a faluban és a környékén fog járőrözni, a másik járőrpár a magyar–szlovák határ közelében lesz.

Nagyobb térképhez katt! A nyíl mutatja a tábor helyét, két kilométerre van a szlovák határtól, három kilométerre a falu központjától.

Falubeliek nem dolgoznak a táborban

Hordós Tamás, a tiltakozások egyik szervezője szerint a tábor nem teremthet sok munkahelyet, mert a környéken nagyon alacsony a munkanélküliség. Ezt egyébként a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júniusi adatai (pdf) is alátámasztják, eszerint a munkanélküliségi ráta az országon belül Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb. Hordós szerint a polgármester igazat mondott, hogy a vámosszabadiak nem szívesen dolgoznának a táborban, hiszen eddig ez ellen tiltakoztak.

A polgármester is megerősítette Hordós szavait, szerinte a falubeliek közül nem sokan vállaltak munkát a táborban, néhány állást töltenek csak be vámosszabadiak. Ennek oka egyrészt, hogy „ezért a nyolc hónapért” senki sem akarja kockáztatni a meglévő stabil állását. Másrészt a falubelieknek elvi kifogása is van, Réti szerint „nem a mi szívünk szerint való ez a tábor”, ezért a legtöbben nem akarnak ott dolgozni.

Végh Zsuzsanna, a BÁH főigazgatója korábban azzal is érvelt a tábor mellett, hogy a menekültek étkeztetése, a szociális munkák, a tábor őrzése, a karbantartás mind munkalehetőségeket teremt, és „bízik benne”, hogy ezeket a munkákat helyi vállalkozók látják majd el.

Fejenként négy-ötezer

A tábor megnyitása nyolcvanmillió forintba került, mondta Ördög, aki az üzemeltetés költségeit nem becsülte meg, de elmondta, hogy egy táborlakó ellátásának költsége átlagosan négy-ötezer forint körül mozog. Ez 140 főre naponta 560 ezer forint, egy hónapban nagyjából 17 millió forint.

A táborban van sportpálya, az itt lakók naponta háromszor kapnak enni, a gyerekeknek pedig játszószobát is kialakított a BÁH. Teakonyha van, egyszerűbb ételeket itt el tudnak készíteni a lakók, de teljesen felszerelt konyha kialakítását nem tervezi a BÁH. A táborról Vámosszabadi polgármester is azt mondta, hogy „ez nagyon jó minőségű szállás, két négyágyas szobához tartozik egy vizesblokk.”

A lakók mindent figyelnek

„Tűzszünetet kötöttünk”, értékelte a BM-mel kötött megállapodást Hordós. Szerinte komoly eredményeket értek el, de az elsődleges céljuk, a tábor megnyitásának megakadályozása nem sikerült. „Öt hét alatt leült viszont velünk tárgyalni a belügyminiszter, ami nem kis dolog” – mondta Hordós.

„Figyelni fogjuk az eseményeket, naplózni fogunk mindent” – ígérte. „Ha minden a megállapodásnak megfelelően megy, akkor nem fogunk tiltakozni, de jövő márciusban, a megállapodás lejárta előtt újraindítjuk majd a tiltakozást, és megpróbáljuk elérni a tábor bezárását.”

Nehéz szülés

Júniusban derült ki, hogy a Belügyminisztérium új, nyitott befogadóállomást létesít a Győr melletti Vámosszabadi közelében. A BÁH azzal indokolta a tábor megnyitását, hogy Magyarországra minden eddiginél több menekült érkezett az elmúlt hónapokban, májusban például Németország és Franciaország után hozzánk érkezett a legtöbb menekült az EU-ban. Idén az első fél évben hatszor annyi menedékkérelmet adtak be, mint tavaly egész évben. A tábor megnyitásáról a falu vezetői, a környékbeli lakosok és a vállalkozók is csak a sajtóból értesültek. A tábor ellen a kezdetektől fogva tiltakozott Vámosszabadi, a falu honlapján folyamatosan tájékoztattak a különböző akciókról.

Az idilli és gazdag Vámosszabadin attól félnek, hogy a menekülttábor miatt megnő a bűnözés, elértéktelenednek a házak. Több cég is a tábor várható nyitása miatt halasztott el beruházásokat, ami rosszul érinti a környéken élőket, a tábornyitás gazdasági hatásairól előzetesen nem készült hatástanulmány.

A BÁH szerint a félelmek megalapozatlanok és túlzóak, a táborba főként olyan családosok érkeznek majd, akik nem jelentenek veszélyt. Magyarország legnagyobb menekülttábora Debrecenben van, az itt élők száma az év eleje óta nagyon megnőtt, az Átlátszó.hu által kikért statisztikák szerint ezzel együtt a bűnözés is növekedett. Az oldal szerint a bűncselekményeket a táborlakók viszont szinte kizárólag egymás ellen követik el, a bűnözés növekedése pedig a zsúfoltság számlájára írható.

A falu és a BM múlt héten állapodott meg, ennek értelmében a tábor jövőjét 2014 márciusában áttekintik, és döntenek „a létesítmény esetleges bezárásáról és az ingatlan önkormányzati hasznosításáról.” A BM korábbi ígéreteihez híven megerősített rendőri jelenlétet biztosít a falunak, állandó rendőri jelenléttel, és a minisztérium segítséget ad egy települési térfigyelő kamerarendszer kiépítéséhez. Több vámosszabadi szerint is elfogadható kompromisszum született.