Mentőcsapat keresi az eltűnteket

2013.08.07. 02:41 Módosítva: 2013.08.07. 14:51
Szerdán hajnali fél kettő körül hatalmas robbanás volt az óbudai Pacsirtamező és Tímár utca sarkán. Az épület egy része az utcára omlott, emiatt az utat lezárták. A házból tizenöt embert kellett kimenteni, egy került kórházba. Két embert egy mentőcsapat keres.
Fontosabb részletek
  • Szerdán hajnali kettő körül robbanás volt Óbudán egy társasházban.
  • Az épület egy része az utcára omlott, autókat borított be a törmelék.
  • Halálos áldozatról nincs hír, de ketten megsérültek, egyikük súlyosan.
  • Két lakót nem találnak, őket mentőcsapat keresi.
  • A tűzoltók és a mentőcsapat munkáját a kisebb omlások is nehezítették.
  • Valószínűleg gázrobbanás történt.
 

Bevetették a Hunor mentőcsapat egyik egységét, hogy megkeressék az óbudai házrobbanásban eltűnt két idős embert. A két keresett ember is a lakóházban lakik, de nem tudni, hogy az épületben voltak-e a robbanás idején. Úgy tudjuk, a mentőcsapat tagjai „tégláról-téglára" haladnak a kutatásban, de egyelőre nincs hír az eltűntekről. A kutyákkal és speciális műszerekkel érkezett mentőcsapat mellett a tűzoltók is az épületben vannak.

A környéket dél körül biztonsági okból megint lezárták, ezért a 9-es, a 29-es és a 86-os buszok a Pacsirtamező utcát kihagyva, megint terelve közlekednek, a Kiscelli utca és a Tímár utca megállók kimaradnak. A lezárásra a bontási munkálatok megkezdése miatt volt szükség, a szakemberek most ennek a tervein dolgoznak. Az omlásveszély miatt lezárják a forgalom elől a Pacsirtamező utca Perc utca és Nagyszombat utca közötti szakaszát is, a területet munkaterületté nyilvánították.

Arra ébredtünk, hogy felemelkedett az ágy

Nehezítette a mentés megkezdését, hogy még délelőtt is voltak kisebb-nagyobb omlások, miközben a tűzoltók továbbra is a felső szintek elbontását készítették elő. Időről időre újabb épületrészek, törmelékhalmok zuhantak le hatalmas porfelhőt keltve. A szakemberek gépekkel próbálták a ház instabil szerkezeti elemeit eltávolítani.

Hajnalban volt a robbanás

Keddről szerdára virradó éjszaka, hajnali fél kettő körül robbanás volt Óbudán, a Tímár és a Pacsirtamező utca sarkán. A ház legfelső, harmadik emeletének egyik lakásában valószínűleg gázrobbanás történt, ami megrongálta a tetőteret is.

A robbanásban egy fiatal férfi súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. A férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg feltehetően a ráomló törmeléktől. A mentők egy rosszullétre panaszkodó idős asszonyt is kórházba szállítottak. A könnyebben sérült férfi szerda délután elhagyta a kórházat.

Veres Péter, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta: a detonáció után 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált háromszintes, tetőteres épületből, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat. A szemben lévő társasházból kimenekült 33 ember kora reggel visszatérhetett otthonába.

Az Index egyik helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy valószínűleg a felső szint alatti emeletet is vissza kell bontani. A Tímár utcát teljes egészében lezárták, az épület állékonyságát szakértő fogja megvizsgálni. A romok eltakarítása akár napokat, heteket is igénybe vehet – mondta a kirendeltségvezető.

Több lakót délelőtt tűzoltók felügyeletével visszaengedtek lakásaikba, hogy magukhoz vegyék a legszükségesebb dolgaikat. Többen is elmondták, hogy a tűzoltók nagyon segítőkészek voltak, mindenki kihozhatta a legfontosabb iratait. Két idős asszonyt idősek otthonában helyeztek el, másoknak rokonok, ismerősök segítenek.

A III. kerületi önkormányzat négy embernek biztosított átmeneti lakhatást és további kilenc lakó ideiglenes elhelyezését oldották meg. A robbanás miatt lakás nélkül maradtaknak az önkormányzat 28 500 forint támogatást ad, csütörtökön pedig ennél nagyobb támogatásról is dönthetnek.

Autókat temetett el

Az épület előtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követően még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környező utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületből hatalmas, helyenként többmázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetőszerkezeti elemek szabadon állnak.

Az Index helyszínen lévő tudósítója szerint körülbelül 8-10 autót temettek maguk alá a leomló törmelékek, ebből néhány szemmel láthatóan totálkárosra tört. Reggel 8 órakor már a helyszínen volt több autónak is a tulajdonosa. Egy férfi beszállt a törmelékekkel eltemetett autójába, aminek teljesen behorpadt a teteje. Sikerült beindítania a motort, tíz méterrel előrébb állt vele.

„Azt éreztem, hogy hullik rám valami törmelék, centi vastagon állt a por" – mondta egy másik autótulajdonos, aki a szemközti házban lakik. Az volt a szerencséje, hogy nyitva voltak az ablakok. A tűzoltók reggel fél hat-hat között engedték vissza a lakásába. A kocsiját valószínűleg a ház biztosításából fogják fedezni.

Sokan észrevették a robbanást

Kovball nicknevű olvasónk nem sokkal a robbanás után azt írta, hogy az utcasarkon a háztömb teteje lángol, és más szemtanúk is megerősítették, hogy a ház tetőszerkezete kapott lángra. A közelben lakó Gábor egy Facebook-kommentben azt írta, hogy a ház olyan volt, mintha bombatalálat érte volna.

Ezt a benyomást erősíti meg az a fotó is, amit az épp a robbanás időpontjában arra autózó V. Zsolt készített. Zsolt így írta le az esetet:

hirtelen azt láttam, hogy előttem 100 méterre, a Tímár utcából jobbra, keresztül a Pacsirtamező úton a rendőrség felé, óriási törmelék-, hamu- és porfelhő söpört át, teljesen eltakarva a Pacsirtamező utat. (...) A porfelhő 20 percig gomolygott, mindenhol üvegcserép és törmelék. Az érintett házban a legfelső emelet és a tető teljesen eltűnt, a helyén űr tátong. A leomló törmelék maga alá temette az utcán parkoló autókat... a szemben lévő ház ablakai is betörtek. A tűzoltóság hihetetlen gyorsan, öt perc alatt nagy erőkkel felvonult.

A házból kimenekített lakók közül kettővel, egy anyával és egy lányával beszélt Szabolcs nevű olvasónk, aki a szomszéd utcából érkezett oda a robbanás után: „azt mondták, hogy a földszinten laknak, éppen aludtak, amikor a robbanás kivágta a hűtő ajtaját, kitörtek az ablakot, sikerült kimenekülniük”.

Egy másik lakó, K. így írta le az esetet lapunknak küldött levelében:

Azonnal felálltam az ágyból, párom iszonyú rémült, én is, gyerek sír, azonnal berohantam a gyerekszobába, felkaptam. Átadtam az anyjának, ekkor egy pillanatra még azt hittük, a Jóisten legnagyobb villáma csapott a házba, vagy a szomszéd házba. Majd láttam, hogy por ömlik a gyerekszobából, ott a bukóra nyitott ablakot becsuktam, fejlámpát ragadtam, hogy a lépcsőházban körülnézzek, ránézzek a lakókra. Iszonyú por volt a lépcsőházban, lefelé futott egy szomszéd fiatalember, azt hiszem, én adtam neki pincekulcsot, meg akarta nézni, elzárni a gáz főcsapot. Ekkor már tudtam, valószínűleg gázrobbanás volt a házunkban vagy a szomszédságában.

Az utcára kifutva láttam, hogy a Tímár utcában a ház harmadik emeletének a fele eltűnt, az utcát, az autókat törmelék borította. Visszaszaladtam a lakásba, rögtön nadrág, szandál, telefon, táska, autókulcs (...) Erős  ember vagyok, átéltem már ezt, azt. De remegek az izgalomtól, az ijedségtől, sírógörccsel küzdök minden pillanatban, hálát adok a Jóistennek, hogy mindannyian jól vagyunk. (...) Vissza valószínűleg nem költözhetünk. Ha igen, akármilyen erős is vagyok, egy éjszaka sem tudnám álomra hajtani a fejemet itt többé. (...) Már írja a katasztrófavédelem, hogy szinte biztos, hogy nem lehet majd visszaköltözni.

Több olvasónk is azt írta az Index Facebook-oldalán, hogy a robbanás hangját még Újpesten, illetve a II. kerületben is hallani lehetett, mások a Szigeten is hallották a robajt. „Első körben reménykedtem, hogy mennydörgés volt, és eső jön” – írta Újpestről Imre.

Szintén a Facebook-oldalunkon egy, a közelben lakó olvasó azt írta egy kommentben: „Én a Kiscelli utcában lakom háromszáz méterre, azt hittem, kiesek az ágyból akkora volt a lökéshullám. Kimentem a helyszínre, több autót is maga alá temetett a hamu és a törmelék”. A szintén közeli Lajos utcából Szilvia azt írta: „iszonyatos volt a robbanás, majd ellepett mindent a füst”.

A robbanás közelében volt a taxis Máté, aki azt írta: „repült minden mindenfelé, életemben nem láttam még ekkora füstöt”, és úgy érzi, hogy ha huszonöt méterrel odébb áll, a kocsija tetejére esett volna a fél harmadik emelet.

Zsolt nevű olvasónk arról számolt be, hogy fél kettő körül „hatalmas robbanásra ébredtek a lakók, majd néhány percen belül sűrű füst borította el” a Pacsirtamező utcát, és a füst „egészen az Árpád fejedelem útig terjedt”.

Tamás nevű olvasónk, aki a robbanás helyszínétől nagyjából két kilométerre lakik, azt írta: „éjjel 1 óra környékén nyitott ablak mellett hallottam egy erős morajlást, olyan volt, mintha robbanás lett volna”. A következő nagyjából egy órában a környékről folyamatosan tűzoltóautók szirénázását hallotta Tamás.

Lezárták a környéket

A rendőrség a Pacsirtamező utca és Tímár utca kereszteződésénél lévő házban történt robbanás helyszíni munkálatainak biztosítása érdekében korábban lezárta a Pacsirtamező utca Perc és Nagyszombat utca között lévő szakaszát. A lezárást részlegesen feloldották, a Pacsirtamező utcán az Erzsébet híd irányába egy, az Árpád híd irányába kettő sávon megindulhat a forgalom. A Tímár utca Szőlő utca és Pacsirtamező utca közé eső szakaszát a továbbiakban lezárják, közölte a rendőrség.