Már csak két hét a tűzijáték

2013.08.07. 15:19
A lezásárok nem fogják megkönnyíteni az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, a Kossuth tér környéke kiesik, a KIM külön térképpel készül. Idén a Balatonnál is lesz központilag szervezett tűzijáték, Budapesten 25 percig fog tartani a zenés látványosság.

Érdemes lesz majd rádiót hallgatni az augusztus 20-i tűzijáték alatt, mert a Petőfi rádió adni fogja a külön erre komponált, a látvánnyal teljesen összehangolt zenét, hangzott el kedden a Parlament Vadásztermében, ahol megtartották az augusztus 20-i nemzeti ünnepről szóló sajtótájékoztatót. A Tűzijáték-szvitet Havasi Balázs komponálta, az előadók a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai, a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói, valamint Szokolai „Dongó” Balázs és Szirtes Edina „Mókus”. A hangszerelő és a karmester Pejtsik Péter.

A zene főtémája az „Ó Szent István dicsértessél” kezdetű moldvai csángó népdal, de fel lehet majd ismerni a Tavaszi szélt és az Elmegyek, elmegyek-et is. A sajtóanyag szerint az volt a cél, hogy a magyar népzenei idézeteket egy olyan sajátos hangzásvilágba illesszék, „amely talán leginkább a hollywoodi filmzenék világához hasonlatos”. A sajtótájékoztatón lejátszottak belőle egy rövid részletet, és igazat írt a sajtóanyag, tényleg azt vártuk, hogy mikor jelenik meg a kivetítőn Tom Cruise csángó népviseletben, hogy megmentse a világot. A tűzijáték zene része Janur Pannonius „Mars istenhez, békességért” című versének a szimfonikus feldolgozása, valamint az Aranyecset című tétel, amelyet Munkácsy Mihály ihletett.

Lupsán István, a tűzijátékot fellövő Pyro-1 Kft. vezetője az Indexnek elmondta: huszonöt percig fog tartani a budapesti tűzijáték, körülbelül 7000 effektet fog produkálni nagyjából 5000 szerelvény. Négy kilövési pont lesz: a Lánchíd és három uszály a Parlament és a Vigadó vonala között. Idén is lesz különleges látványosság, ígérte Lupsán, de a meglepetés miatt egyelőre nem akarta elárulni, mi. A Pyro-1 Kft. lőtte fel a tavalyi tűzijátékot is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az Index érdeklődésére korábban azt közölte hogy az idei augusztus 20-ai nemzeti rendezvény összköltségvetése bruttó 250 millió Ft, ebből bruttó 150 millió Ft a tűzijátékra szánt összeg. Újdonság, hogy idén nemcsak Budapesten, hanem a Balaton több településén is lesz központilag szervezett tűzijáték.

Balatoni Mónika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: megkétszerezték a biztonságtechnikát, több mint 8000 ember fog dolgozni a rendezvények biztonságos lebonyolításán. Budapesten és a Balatonon is operatív törzs fog figyelni mindenfajta katasztrófahelyzet megelőzésére. Balatoni kitért arra, hogy az építkezések miatti lezárások meg fogják bonyolítani a helyzetet. Például a Kossuth tér környékére augusztus 20-án sem lehet majd bemenni. A minisztérium ki fog adni egy térképet, amelyen jól lehet majd látni, hol vannak lezárt területek, ígérte az államtitkár.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Pékszövetség által meghirdetett országos kenyérverseny győztesét. Az idei Szent István-napi kenyér tönkölybúzás-joghurtos, a Pékmester Bt. monori üzeméből. A Clark Ádám téri parkban lehet majd megkóstolni. 2007 óta minden évben megválasztják Magyarország tortáját is, idén 35 torta közül nyert a Milotai mézes grillázstortával a Major cukrászdától. Tavaly óta van már Magyarország cukormentes tortája is, az idei győztes a Ribizlihabos-almás réteges a Nándori cukrászdától. Augusztus 20-tól lehet majd kapni mindkét süteményt a cukrászdákban, addig is az Index tesztelte őket, erről itt olvashat.