Hazamehettek a börtönből a főrendőrök

2013.08.09. 09:55

Házi őrizetbe került az a négy, egykor vezető beosztású rendőr, akik érintettek a tavaly nyáron kipattant rendőrségi vesztegetési botrányban. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea pénteken közölte: a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely még meghosszabbította az előzetes letartóztatást. A táblabíróság mind a négy főtiszt esetében házi őrizetet rendelt el. Hármuknak nyomkövető karperecet kell viselniük.

Az ítélőtábla szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, de úgy ítélte meg, hogy a karperec alkalmazásával nincs szükség a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartására.

A bűnügy lényege, hogy a gyanú szerint Vizoviczki László - közvetítőn keresztül - rendőrtiszteket vesztegetett meg, így érte el, hogy zavartalanul működhessenek budapesti szórakozóhelyei, és hogy a rendőrök razziákat tartsanak a konkurens szórakozóhelyeken. Az ügyben sajtóhírek szerint érintett K. Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozója és K. Tamás, a közrendvédelmi főosztály korábbi vezetője, továbbá G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, valamint H. Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának volt vezetője is.