Libération: Sziget, Budapest rebellis fesztiválja

2013.08.09. 18:26

A francia erősen baloldali napilap, a Libération szerdán közölt cikket "Sziget, Budapest rebellis fesztiválja" címmel. Az írásra a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációért felelős államtitkárságának hivatala sértődött levélben reagált. A levélből kiderül, hogy ugyan örülnek a francia lap Sziget fesztivállal kapcsolatos érdeklődésének, ugyanakkor sajnálják, hogy a tudósítás szinte kizárólag egy "hamis és nevetséges, a fesztivál és Magyarország mostani vezetése közé vont analógiára koncentrál".

A MEH különösen felháborítónak találja, hogy hivatkoznak számos magyarra, akik "a Sziget hirdetéseit a mostani vezetés kifigurázásának tartják", de közben csak egy embert idéznek forrásként. Szerintük a magyar médiában egyetlen olyan cikk sem jelent meg, ami kitért volna erre az analógiára, miközben a Libération tudósítója ezt úgy állítja be, mintha a társadalom nagy részének a véleményét tükrözné a párhuzam. "Ez a tények elferdítése, ami nemcsak a lap hitelességét veszélyezteti, hanem a komoly újságírás elveivel is szembemegy" - írja a MEH.

A hivatal tisztában van azzal, hogy a nyári hírapályban az újságíróknak nehéz ugyanannyi cikket termelni, mint egész évben, de "ez semmilyen esetben sem vezethetne hamis és részleges információk közléséhez".

"Fenntartjuk a jogot, hogy ha a fesztivál plakátkampányát egyetlen magyar állampolgár véleménye alapján a Libération a társadalomban széles körben elterjedt véleményként tünteti fel, akkor mi ezt a minőségi újságírás kifigurázásának tekintsük."