Simán nyert az MSZP-s független Nyírbátorban

2013.08.11. 18:59

Közel ötven százalékos részvétel mellett Baracsi Balázs független jelölt nyerte a nyírbátori 6-os egyéni választókerületben tartott időközi választást.

A választáson lényegében a három legnagyobb parlamenti párt indult, a 371 szavazatot kapott Baracsi - civilben temetkezési vállalkozó - ugyanis élvezte az MSZP támogatását is. A fideszes Barna Gábor iskolaigazgató-helyettes 174, a jobbikos Virágné Fazekas Adrienn gyógyszerész 103 szavazatot kapott.

Tóth Árpád jegyző az Indexnek elmondta, hogy a választás, rendben, attrocitás nélkül zajlott le.

"Nyír bátor!" - írta facebook-üzenetében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki kimelte a viszonylag magas részvételt, valamint azt, hogy Baracsi egymaga több szavazatot kapott, mint a Fidesz és a Jobbik együttvéve.

Veres János, a szocialista párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke MTI-nek adott nyilatkozata szerint a választás eredménye azt mutatja, hogy ha sikerül rávenni a nem pártelkötelezett választókat, hogy elmenjenek a szavazni, azokat, akik "nem kérnek a Fidesz-módszerekből és a Fidesz-uralomból", akkor a kormánypárt leváltható.

2010-ben a független, mandátumáról egy hónapja lemondott Csekő Sándor a Fidesz, a Jobbik és az MSZP jelöltjét maga mögé utasítva győzött. (Egyikük sem volt most az indulók között.) Ebben, a nyírbátori hatos választókerületben különben a rendszerváltás óta mindig független jelölt győzött.

A 12 ezres Nyírbátor különben azon kevés városok egyike, ahol MSZP-s a polgármester. A kétezres években rövid ideig Veres János egykori MSZP-s pénzügyminiszter is betöltötte a posztot. A testület pedig felerészben fideszesekből állt, így valódi tétje volt az időközi választásnak. A független, MSZP támogatta jelölt győzelme után a baloldal kerül többségbe a testületben.

Bővebben a jelöltekről>>>