Meghalt Csatáry László

2013.08.12. 07:09 Módosítva: 2013.08.12. 15:45

Életének 99. évében elhunyt a Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László – tudta meg a Bors. A férfi ügyvédje megerősítette a halálhírt.

A lap értesülései szerint az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban az egyik fővárosi kórházban feküdt. Kezelése közben tüdőgyulladást kapott, emiatt átszállították egy másik kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta.

A férfi ügyvédje, Horváth B. Gábor az MTI-vel közölte: Csatáry László halálával Magyarországon megszűnik az eljárás a háborús bűntettel vádolt férfi ellen. Ezt a Fővárosi Törvényszék ezt megerősítette, ugyanakkor még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy Csatáry meghalt.

Felelős lehetett a deportálásokban

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán, az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Efraim Zuroff, a szervezet jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel Csatáry Lászlót 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt.

Miután a brit Sun bulvárlap riportere tavaly nyáron Budapesten megtalálta a világháborús bűnösként számon tartott Csatáryt, a férfi eljárás indult Magyarországon, aminek kapcsán tavaly július 18-án házi őrizetbe vették. A házi őrizet eredetileg 30 napra szólt volna, de azt először november 18-ig, majd február 18-ig meghosszabította a Budai Központi Kerületi Bíróság. A döntést azzal indokolták, hogy „az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő” Csatáry külföldre szökne.

A kassai szál

Kassán egy konkrét eset miatt vonták felelősségre Csatáryt tavaly szeptemberben. „A bűncselekményt az elkövetők Kassán 1945. január 10-én az államhatalom képviselőiként követték el, azáltal, hogy ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartottak egy 17 éves kassai férfit. Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnan csak 1945. augusztus 14-én tért vissza Kassára” – pontosította az eljárás részleteit Jana Mesárová, kassai rendőrségi szóvivő.

A most 98 éves Csatáry novemberben tartott budapesti kihallgatásán azzal védekezett, hogy egy névrokonával keverhették össze, ugyanis állítása szerint élt akkoriban egy másik Csatáry nevű férfi is Kassán, aki a fiatalkorúak börtönének vezetője volt.

Decemberben a szlovák rendőrség bejelentette, hogy találtak egy koronatanút, aki túlélte az 1944-es kassai deportálásokat és pontos információi lehetnek Csatáry László akkori rendőrparancsnok tevékenységéről. A Fővárosi Főügyészség soron kívüli jogsegély-kérelemmel fordult a szlovák hatóságokhoz, hogy a tanút mielőbb kihallgathassák.

Márciusban a szlovák bíróság életfogytiglanra változtatta a Kassa Népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet. A férfit a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után egynapos per során, a távollétében ítélték halálra „fasiszta megszállás és kollaboráció” bűncselekmények miatt. A jelenlegi szlovák jogrend szerint az ítélet ezzel végrehajthatóvá vált, annak kézbesítését követően pedig nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni ellene.

Csatáry emiatt panaszt nyújtott be az ítélet átminősítése ellen, de ezt a szlovák legfelsőbb bíróságelutasította, arra hivatkozva, hogy a panaszt késve adta le. Márciusban a kassai kerületi bíróság felszólította Csatáry Lászlót: közölje, kíván-e védőügyvédet választani. Mivel erre nem került sor, a bíróság jelölt ki számára védőt, és egyidejűleg júliusra tűzte ki a nyilvános ülés időpontját, amit azonban Csatáry távolmaradása miatt el kellett napolni. Az ülést szeptember 26-ra tették át, ekkor születhetett volna döntés arról, hol kell letöltenie életfogytiglani büntetését.

A magyarországi eljárást felfüggesztették

Június 18-án a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett gyanúja miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez Csatáry László ellen. Az ügyészség szerint az 1942 őszén Kassára helyezett Csatáry László segédfogalmazóként 1944 tavaszától a városban létrehozott gettó lakóit puszta kézzel és kutyakorbáccsal rendszeresen bántalmazta nemre-, korra- és egészségi állapotra való tekintet nélkül

A téglagyári internáló-, illetőleg gyűjtőtáborban fogva tartott közel 12 000 főt 1944. május közepe és június eleje közötti időszakban tehervagonokba zsúfolva deportálták koncentrációs táborokba. A transzportok megszervezésében az ügyészség szerint Csatáry aktívan segédkezett.

Csatáry kegyetlenségét a vádirat szerint jól jellemzi, hogy az egyik transzport elindítása előtt szigorúan megtiltotta, hogy a kb. 80 fővel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokra az embertelen körülmények megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak.

A büntetőeljárást a Fővárosi Törvényszék július elején felfüggesztette. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vádiratban szereplő cselekményekért Csatáry Lászlót egyszer már elítélték. A bíróság szerint meg kell vizsgálni, hogy a volt kassai gettóparancsnok ügyében korábban meghozott halálos, majd életfogytiglanra változtatott ítélet érvényes lehet-e Magyarországon, és ha igen, Csatáry László letöltheti-e itthon a büntetését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport