19 felső kategóriás autót akar a BKV

2013.08.13. 07:36

Autóflottát készül beszerezni a BKV a BKK-val közösen, az erről szóló előterjesztést azonban többek között Várszegi Gyula, a BKV igazgatósági elnöke is kifogásolta, írja a Blikk. 19 felső középkategóriás és 12 középkategóriás kocsira írtak volna ki közösen közbeszerzést. Plusz 9 "vegyes használatú személygépkocsira" és 4 teherkocsira. A lap szerint Várszegi Gyula nem értette, miért van szükség ennyi drága személyautóra, amikor csak négy felső vezetője van a BKV-nak.

"Az az én gondom, hogy 19 felső kategóriás kocsi beszerzésére van igény, amikor csak négy felső vezetője van a BKV-nak. Ezt sokkal kritikusabban kell megnézni, nem kell mindenkinek" − mondta Várszegi az ülésen. A Blikk úgy tudja, a drágább autókból 15-öt kaptak volna a BKK-s főnökök, és 4 jutott volna a BKV-nak.

A BKV elismerte, hogy szeretnének új autókat beszerezni, mert 2015-ig lejárnak a BKV és a BKK bérleti szerződései, de szerintük a flotta nagyobb része a BKV összes szerelőjárművének és a BKK zavarelhárító gépjárműveinek pótlására kell.

Időközben a BKK és BKV reagált a hírre. Közleményükben azt írják a BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ nem indított és nem is indít 19 felsőkategóriás személygépkocsi beszerzésére vagy bérletére tendert. „Ilyen vagy akár csak hasonló számú felső-középkategóriás autó használata a jövőbeni terveinkben sem szerepel, sőt, határozott szándék az eddigi járműszám csökkentése. Sem a BKK, sem a BKV vezetői körében használt autók számában semmiféle jövőbeli növekedésről, új jogosultságokról nincs szó, ilyet nem terveztünk, nem tervezünk” − írják.

A közlemény szerint gépjárműbérleti tender kiírásáról ugyan tényleg szó van, azonban nem a felsővezetői autók számának növelése miatt. „A gépjárműbérleti tender kiírását a BKV, illetve a BKK lejáró bérleti szerződései teszik szükségessé. A lízingelni kívánt flotta elsőként a BKV összes szerelőjárművének és a BKK zavarelhárító gépjárműveinek pótlására szolgál”.