Nem zárják be a koraszülött osztályt a halálesetek miatt Miskolcon

2013.08.13. 06:55

Több koraszülött csecsemő halála miatt vizsgálatot indított az egészségügyért felelős államtitkárság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpatológiai osztályán. Szócska Miklós szerint életben maradnak a betegeket elkülönítő tisztasági, elővigyázatossági intézkedések, de az osztály bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok. A nyolc koraszülött csecsemő augusztus 5. és 10. között halt meg.

A kórház koraszülött osztályán néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani. A kórház erről jelentési kötelezettségének eleget téve augusztus 8-án, csütörtökön tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét.

Szócska Miklós azt nyilatkozta, hogy az esetek összefüggéseit, történéseit szeretnék megérteni, hogy milyen kapcsolatok vannak a halálesetek között. Hozzátette, hogy  igazságügyi patológiai vizsgálatra kerül sor, emellett egy szélesebb értelemben vett szakmai felügyeleti vizsgálatot is elrendeltek, amely kiterjed többek között a terhes-gondozásra és a szülészeti osztály tevékenységére is.

Mivel szeretnék biztosítani a pártatlanságot, ezért Csiba Gábor főigazgató-főorvost állásából felfüggesztették és a vizsgálat ideje alatt Nagy Gábor orvosigazgató veszi át a kórház irányítását. Szócska szerint a kormány arról is gondoskodni fog, hogy a felelősség vizsgálata ügyészégi szinten is megtörténjen. Az államtitkár elmondta hogy a különböző laboratóriumi vizsgálatok körülbelül egy hetet vesznek igénybe, a szélesebb értelemben vett szakmai felülvizsgálatnak pedig két héten belül lesznek meg az első eredményei.

Több száz koraszülöttet lát el az osztály évente, amely 30 ágyas. Szócska elmondta, hogy ebben az esetben nyolc halálesetről tudni, itt megnézik az osztályok közötti összefüggéseket, de a térségi halálozási statisztikákat is megvizsgálják, amelyet prevenciós munka követhet majd. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a koraszülött csecsemők halálának ügyét: a koraszülött csecsemők halálának ügyében, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Szócska Miklós: a koraszülött osztály bezárása nem indokolt