Bontási hulladékot venne az állam

2013.08.14. 17:46
Az állam kilónként egy forintos áron vásárolná meg a bontási törmelékeket, amelyeket később 30 százalékos arányban új utak alapozásánál használnának fel. Az újrahasznosítás elvileg plusz bevételt hozna a költségvetésnek, a hat forintos eladási ár a VM számításai szerint bőségesen fedezné a rendszer kiépítésének költségeit.

Minden egyes kiló építési bontási törmelék után egy forintot fizetne a gyűjtőnek, majd a hulladékot feldolgozva hat forintért adná tovább az útépítő cégeknek a magyar állam – ismertette a tárca előzetes terveit Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár a TeSzedd! program szerdai sajtótájékoztatóján.

A becslések szerint évi 18 millió tonnát kitevő bontási törmelékek felvásárlására 6 milliárd forintot fordítana az állam – vagyis a teljes becsült mennyiség egyharmadát, 6 millió tonnát tudna újrahasznosítani. Ez a kezdeti célkitűzés azonban még jócskán elmarad az EU 2020-as újrahasznosítási céljaitól, eddigre ugyanis a nem veszélyes építési-bontási törmelékek 70 százalékát kellene újrahasznosítanunk.

A bontási hulladékok felvásárlásával csökkenthető lenne azok illegális lerakása, ugyanakkor a gyűjtésből és a feldolgozásból az államnak újabb költségei keletkeznének. A terv az, hogy az útépítéseknél kötelezővé tennék a bontási törmelékből készített, meghatározott szemcseméretű újrahasznosított anyag legalább harminc százalékos arányú beépítését a kavicságyba. Az állam ugyan az uniós versenyjogi szabályok értelmében nem kötelezhetné arra az útépítő cégeket, hogy az anyagot kizárólag Magyarországról szerezhessék be, de a kilónkénti 6 forintos árral azt szeretné elérni, hogy a cégeknek a szállítási költségeket is belekalkulálva ne érje meg Szlovákiából vagy más szomszédos országból beszállítani az alapanyagot.

Vámosi Oszkár, Illés Zoltán és Török Szabolcs
Vámosi Oszkár, Illés Zoltán és Török Szabolcs
Fotó: Hgfoto.hu

Illés Zoltán szerint a rendszer – a 2014-es országgyűlési választások utánra tervezett – bevezetése „az első évben megtérülne”, jelenlegi számítások szerint hat milliárd forint kiadásra harminchat milliárd forint bevételt hozna a költségvetésnek. A képletbe azonban még be kell számítani a rendszer kiépítésének és a törmelék feldolgozásának költségeit, amelyeket Illés Zoltán az Index kérdésére 10-12 milliárd forintra becsült. Így tehát, ha érvényesül a Vidékfejlesztési Minisztérium forgatókönyve, akkor 18-20 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

A rendszer elindításához minimálisan szükséges mintegy 6 milliárd forint előteremtésére két terv van: vagy a már rendelkezésre álló költségvetési forrásokból, vagy a termékdíjköteles termékek körének kiszélesítéséből fedeznék – ez utóbbitól az idénre tervezett 60 milliárdos bevétel megduplázódását várja az államtitkár a 2014-es költségvetési évben. A tervek szerint a termékdíjat a korábbinál több műanyagfélére, olajtípusra (például étolajra), a műszaki gumifélékre (futószalagok, hevederek) terjesztenék ki, valamint a korábbi termékdíjakat is emelnék.

Idén is lesz TeSzedd!

Az idén szeptember 14-én szervezik meg harmadik alkalommal az országos TeSzedd! szemétszedési akciót, amelyre már úgyis 33 ezren jelentkeztek, hogy a regisztrációs kampányt hivatalosan csak ma nyitották meg.

A TeSzedd! elsősorban az illegálisan lerakott kommunális hulladék összegyűjtésére szolgál, ha a szervezők és az önkéntesek bontási törmeléket, vagy veszélyes hulladékot találnak a helyszínen, akkor az jelentik az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség felé, aki kötelezi a terület tulajdonosát a szemét/hulladék elszállítására.

A tavalyi akcióban körülbelül 150 ezer önkéntes vett részt, 700 településről (a 3154-ből), 1500 helyszínen, idén szeretnék növelni a résztvevők számát, de nem ez a legfontosabb, hiszen ez „nem verseny” – fogalmazott Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. Vámosi szerint „ez egy kis csata, de nem itt fogjuk megnyerni a háborút, előbb a fejekben kell rendet rakni”, a tudatformálás továbbra is fontos. Az ügyvezető elmondása szerint tavalyi közvéleménykutatásaikból az derült ki, hogy habár nem szelektíven gyűjteni a hulladékot már egyértelműen kínos (10-ből 7-en azt mondják, hogy csinálják), a lakosság nagyobbik része szépíti saját magatartását, hiszen valójában csak tízből ketten gyűjtenek szelektíven.

teszedd-sajto k
Fotó: Hgfoto.hu

A VM és az OHÜ által a BM és a KIM együttműködésével szervezett idei országos szemétgyűjtő akció keretében tavaly 3 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze, ez az évi körülbelül 3 millió tonna települési szilárd hulladék egy ezreléke. Az összes illegálisan lerakott hulladékot lehetetlen a TeSzedd! keretében elszállítani, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint a szemétgyűjtésben részt vevők a későbbiekben sem szemetelnek, tehát az eseménynek szemléletformáló hatása is van. Az OHÜ kalkulációi szerint az önkéntesek által elvégzett munka értéke körülbelül 1,5 milliárd forint, ehhez adódik hozzá az a 200 millió forint szemétszállítási díj, amit az akció keretében elengednek a közszolgáltatók.

A közös szemétszedésre szeptember 11-ig lehet jelentkezni, valamint ugyaneddig lehet bejelenteni a lakosság által felfedezett illegális hulladéklerakóhelyeket az erre a célra fejlesztett TeSzedd! mobilappon keresztül.